Secretele celui mai bun bulz ciobănesc, făcut cu jintuială

Dacă mănânci o singură dată un bulz tradițional, preparat la stână, nu vei uita gustul acestui preparat unic. Ciobanii au rețetelor lor vechi, iar prospețimea ingredientelor este esențială.

bulz jpg

Bulzul se prepară cu jintuială sau zer

La stână nimic nu se aruncă, iar ciobanii folosesc totul: lapte, zer, brânzeturile, smântâna, laptele covăsit etc.

Jintuiala este zerul gras rămâne după ce se prepară urda sau cașul și acesta nu se irosește niciodată. Se poate fierbe din nou și astfel se obține jintița, un nou produs lactat, de tipul ricottei. Sau se folosește la prepararea bulzului, în loc de apă, care dă un gust unic preparatului.

Un alt secret este ca acest preparat ciobănesc să fie gătit afară, într-un ceaun, la foc de lemne. Fumul are un rol important în aroma finală a preparatului.

Iată cum se prepară bulzul tradițional ciobănesc

Ingrediente

2 l de zer sau jintuială

600 g mălai

1 lingură sare

½ kg brânză de oi frământată sau brânză de burduf

100 g unt

3-4 cârnaţi de casă

250 g slănină afumată, costiţă sau jambon

 Taie cârnaţii în 2-3 bucăţi, rumeneşte-i în tigaie fără grăsime sau frige-i uşor pe grătar înainte să-i tai. Taie fâşii slănina, apoi toac-o mărunt. Dacă foloseşti costiţă, tai-o felii subţiri. La fel procedezi şi cu jambonul.

Cerne mălaiul cât se încălzeşte zerul pe foc. Foloseşte un ceaun mare. Pune sarea, lasă să dea în clocot şi adaugă mălaiul în ploaie. Amestecă folosind o lingură de lemn sau tel-pară ca să se omogenizeze.

Primele 5 minute amestecă în mămăligă fără întrerupere, apoi dă focul mic şi lasă să fiarbă 10 minute. Pune untul tăiat cubulețe, amestecă din nou mămăliga ca să fiarbă uniform şi mai las-o 10-15 minute.

Scoate bucăţi de mămăligă pe un fund de lemn, apasă cu lingura ca să ai loc pentru 2 linguri cu brânză, 2 bucăţi de cârnat şi slănină sau costiţă. Cu mâna udă, dă-le forma rotundă. Aşază bucățile de bulz pe o tavă unsă cu ulei şi introdu-le la cuptor pentru 15 minute (dar le poți rumeni pe un grătar cu foc de lemne). Scoate tava şi rade brânza afumată peste bulzul rumenite.  Serveşte bulzul cald, alături de un ou ochi.