Somon în sos cremos, cu spanac și smântână. Nu vei mai găti altfel somonul!

somon sos smantana shutterstock 2030232056 jpg

De cele mai  multe ori, preparăm somonul simplu, în tigaie, la cuptor sau la grătar, alături de o garnitură de legume. Acest pește poate transforma un preparat banal într-unul special, dacă adaugi câteva ingrediente simple.

Evident, cel mai important ingredient e chiar somonul, pe care trebuie să-l alegi cu grijă, deoarece în oferta magazinelor există atât somon pescuit, cât și somon de acvacultură.

Deoarece fiecare tip de somon provine dintr-o sursă diferită, valorile nutriţionale diferă, de asemenea. Somonul sălbatic se hrăneşte cu alte organisme din mediul lor natural şi are carnea mai închisă la culoare. Somonul de crescătorie, în schimb, are o dietă procesată, bogată în grăsimi şi proteine pentru ca peştii să crească mari mai repede. Drept urmare, somonul de crescătorie este mult mai bogat în calorii şi grăsimi.

Astfel, somonul de acvacultură are 206 calorii la 100 de grame, iar cel sălbatic 140. Totodată, cel crescut în ferme piscicole conţine o cantitate puţin mai mare de acizi Omega-3, dar şi cantităţi mult mai mari de grăsimi saturate nesănătoase (6 grame la 100 de grame, faţă de 1,9 grame la 100 de grame).

Evident, somonul pescuit va avea un gust mi bun, așa că nu ezita să-l folosești în această rețetă.

Citește și Care sunt cei mai buni pești românești

Ingrediente

700 g file de somon

20 g unt  

300 ml smântână lichidă pentru gătit (20% grăsime)

200 g spanac proaspăt

150 g ciuperci brune

100 ml apă sau supă de pui

100 ml vin alb sec 

1 linguriță pudră de usturoi 

zeama de la ½ lime

1 lingură tarhon tocat

1 lingură pătrunjel tocat

sare

piper negru

Ștergi somonul cu un șervețel, îl porționezi și îl condimentezi cu sare și piper, după gust. Topești untul și prăjești fileurile 2-3 minute pe ambele părți până ce devin aurii, apoi le dai deoparte. În același vas, torni vinul și mai lași să fiarbă 1-2 minute, la foc mediu, până se evaporă alcoolul. Adaugi smântâna lichidă, apa sau supa, spanacul spălat și ciupercile tăiate felii. Mai potrivești gustul de sare și piper, dacă e nevoie și condimentezi cu usturoi pudră.

Amesteci și mai ții pe foc mic, câteva minute, până ce spanacul și ciupercile s-au înmuiat. Transferi bucățile de pește, lași să fiarbă un minut împreună. La final, presari tarhonul și pătrunjelul. Servești preparatul cald și îl decorezi după imaginație.

FOTO Shutterstock