În anumite zone ale ţării se numesc cocoace, în altele, li se spune turte sau turtiţe. Sunt pâinici care seamănă cu lipiile, dar sunt pufoase şi ţi se topesc în gură. Se pot mânca atât cu alimente sărate, brânză, smântână sau carne, cât şi cu dulceţuri, cremă de ciocolată sau pudrate cu zahăr.


  • Pregătire:30 min
  • Porții:6
  • Gătire:20 min
  • Timp total:1h30
  • Categorie:pâine, patiserie
Ingrediente

400 g făină
1/4 linguriţă zahăr
200 ml apă
1 cub de drojdie/ 1 plic de drojdie uscată
sare
50 ml ulei

Dacă vrei să le umpli:

200 g brânză sărată
2-3 linguri de smântână
pătrunjel sau mărar

Mod de preparare

Se freacă drojdia cu zahăr, se adaugă apa călduţă, sarea, uleiul şi făina. Se frământă aluatul până se dezlipeşte uşor de pe mâini.

Se lasă la crescut vreme de 30 de minute, apoi se ia câte o bilă şi se formează în mână un disc.

Se mai lasă la crescut 10-15 minute, pe blatul de lucru, acoperite cu un prosop, apoi se pun în tigaia încinsă şi cu un strop de ulei.

Dacă foloseşte umplutura (amesteci toate ingredientele între ele) , după ce au crescut pe masă, se adaugă o lingură de umplutură, se adună marginile în mijloc apoi se formează, din nou, un disc, cu grijă ca umplutura sa nu iasă din cocoace.

Se scot şi se pun într-un prosop pe măsură ce se prăjesc, ca să rămână calde.

Poftă bună!

Loading...
Evaluează rețeta