Sparanghelul e în plin sezon. Bucură-te de el şi încearcă-l în cât mai multe preparate delicioase.
Se pare că sparanghelul – asparagus officinalis – era cultivat încă din Grecia Antică şi Roma Antică. Vechii greci şi romani foloseau o denumire persană – asparag – care însemna lăstar. Pliniu cel Bătrân menţionează sparanghelul în lucrarea sa, „Materia Medica“, iar în cartea lui Apicius (Marcus Gavius Apicius, gastronom roman, contemporan cu împăratul Tiberius – n.n.), „De Re Coquinaria“, cea mai veche carte de bucate din lume, regăsim o reţetă cu sparanghel. În timpul lui Ludovic al XIV-lea, sparanghelul era considerat „regele legumelor“. Regelui i-a plăcut atât de mult încât a cerut ca în grădinile sale să fie construite sere care să-i asigure sparanghel tot timpul anului. În secolul al XIX-lea, sparanghelul a fost din ce în ce mai răspândit, ajungând să fie cultivat şi în SUA. Un manual arab despre dragoste, scris în secolul al XVI-lea, furniza o reţetă de 
sparanghel care stimula dorinţele erotice. De ce este considerat sparanghelul un afrodiziac? Forma lui este, cu siguranţă, motivul. Există trei soiuri de sparanghel: verde, alb şi violet. Cel verde este cel mai întâlnit, pentru că rodeşte de-a lungul întregului an, este bogat în clorofilă, un antioxidant şi detoxifiant util pentru purificarea organismului. Făcând parte din familia Liliaceae, sparanghelul conţine vitaminele A şi C  în cantităţi mari, iar pentru a da rezultate trebuie consumat trei zile consecutiv, sunt de părere unii
specialişti. Sparanghelul este bogat în nutrimente. Conţine puţin sodiu, mult potasiu, nu are grăsimi sau colesterol. Este o sursă foarte bună de acid folic. O jumătate de cană de sparanghel gătit nu are mai mult de 24 de calorii, însă este foarte bogat în fibre. Este o sursă de rutin şi de vitamina B6. Rutinul întăreşte vasele capilare, iar acidul folic creşte sănătatea celulelor, previne îmbătrânirea şi „repară“ celulele bolnave.
 
Ingrediente
  • 16 tije sparanghel
  • ulei
  • 100 g caşcaval ras
  • 8 felii bacon sau prosciutto
 
Speli sparanghelul, îi îndepărtezi partea lemnoasă, câţiva centimetri din codiţe şi îl ştergi. Înfăşori câte 4 în 2 feliuţe de bacon, apoi aşezi pacheţelele într-o tavă unsă cu ulei.
 
Dai tava la cuptorul încins 15 minute, o scoţi, presari caşcavalul şi o mai laşi la cuptor alte 5 minute.
 
FOTO: Shutterstock
 
Loading...