Istoricii artei culinare sunt de părere că primele tarte au fost făcute în Evul Mediu şi erau umplute cu fructe sau cu spanac, cu ceapă sau cu brânză sărată. Cea mai cunoscută dintre ele este Tatin sau prăjitura cu faţa în jos, cum mai este numită. Legenda spune că tarta a fost inventată de una dintre cele două surori Tatin, în 1898.

Ingrediente

Pentru aluat

  • 1 ou
  • 250 g făină
  • 125 g unt rece
  • 1 praf sare
  • 1 lingură apă rece

Pentru umplutură

  • 300 ml smântână lichidă
  • g zahăr pudră 100 g unt
  • 250 g ciocolată cu lapte
  • 200 g ciocolată amăruie
  • 100 ml lapte 1 praf de sare
  • 100 g ciocolată răzuită

Tai cubuleţe untul foarte rece şi îl amesteci cu făina până capătă o consistenţă nisipoasă. Adaugi oul şi sarea, continuând să frămânţi. Dacă mai e nevoie, pui o lingură de apă foarte rece. Când aluatul s-a omogenizat, îl dai la frigider o oră.

Întinzi o foaie din aluat şi o aşezi într-o formă de tartă, inclusiv pe pereţii formei. Pui peste ea hârtie de copt, în care aşezi un strat de făină sau de boabe uscate de fasole, şi coci coaja de tartă 25-30 de minute, în cuptorul încins la 180 ºC. Laşi la răcit.

Între timp, pui smântâna amestecată cu zahărul şi un praf de sare pe foc. Când dă în clocot, opreşti focul şi adaugi ciocolata tăiată bucăţi şi untul. Amesteci până când totul se omogenizează, iar crema este lucioasă. La final, torni laptele şi îl încorporezi. Răstorni compoziţia în aluatul de tartă şi laşi să se răcească câteva ore la frigider, apoi o poţi tăia felii.

Dacă vrei, ornezi cu ciocolată răzuită.

Citeşte şi

Tartă cu lime şi avocado

FOTO: Profimedia

 

Loading...