Ştiai că tortul Alaska a fost preparat pentru prima dată în 1867, pentru a sărbători cumpărarea de către Statele Unite ale Americii a teritoriului Alaska de la Imperiul Rus? Secretul reuşitei tortului este de a fi copt la cald doar cât să se caramelizeze bezeaua, însă fără a lăsa să se topească îngheţata din interior.

 

Ingrediente 

Pentru blat 

  • 4 ouă 
  • 200 g zahăr 
  • 150 g făină 
  • 1 praf de sare 
  • 30 g unt 
  • esenţă de vanilie, după gust 

Pentru umplutură 

  • 250 g îngheţată de ciocolată 
  • 200 g îngheţată de căpşuni 
  • 175 g îngheţată de vanilie 

Pentru bezea 

  • 3 albuşuri 
  • 150 g zahăr 
  • 1 esenţă de vanilie 

Mod de preparare 

Dai drumul la cuptor la 170 °C şi tapetezi o tavă de copt. Mixezi ouăle cu zahărul până când capătă o consistenţă cremoasă şi compoziţia îşi triplează volumul. Adaugi sarea, făina cernută şi mixezi la viteză medie, apoi torni untul topit şi esenţă de vanilie, după gust. Omogenizezi şi torni compoziţia într-o tavă. O nivelezi şi ţii la cuptor 30-35 de minute, până trece testul scobitorii. Laşi blatul să se răcească.

Tapetezi un bol adânc cu folie alimentară, având grijă să laşi marginile lungi. Decupezi din blatul de tort un cerc de diametrul bolului. Restul de blat îl tai fâşii şi-l aşezi pe marginile bolului, având grijă să nu laşi spaţii între ele. Laşi puţin îngheţata de vanilie la temperatura camerei pentru a fi uşor întinsă, apoi o pui în bol şi o nivelezi. Dai la congelator 20 de minute, apoi scoţi vasul şi întinzi îngheţata de căpşuni. Dai din nou la congelator alte 20 de minute. La final, întinzi îngheţata de ciocolată şi pui blatul rotund. Acoperi bolul cu marginile foliei alimentare şi dai tortul la congelator 4 ore.

Înainte să serveşti, combini albuşurile cu zahărul şi le aşezi pe baie de aburi. Amesteci până se încălzeşte uşor albuşul, apoi dai deoparte, torni esenţa de vanilie şi mixezi până se întăreşte bezeaua.

Scoţi bolul din congelator, răstorni tortul pe un platou, îndepărtezi folia şi îmbraci tortul în bezea cu ajutorul poşului. La final, rumeneşti uşor cu o torţă bezeaua. Decorezi după imaginaţie.

FOTO Shutterstock.com 

Încearcă şi reţeta de Tort de îngheţată

 

Loading...