Pline de vitamine, citricele sunt cele mai apreciate fructe în sezonul rece. Le poţi consuma proaspete sau le poţi transforma într-un desert rafinat pentru weekend, cum e acest tort cu mousse de portocale.

 

 

Ingrediente
Pentru blat
  • 150 g migdale, fără coajă
  • 250 g zahăr
  • 30 g unt
  • esenţă de vanilie
Pentru cremă
  • 300 ml suc proaspăt de portocale
  • 50 g zahăr
  • 25 ml zeamă de lămâie
  • 200 g frişcă bătută
  • 10 g gelatină

Pentru glazura-oglindă

  • 150 ml apă
  • 50 g zahăr
  • 200 g lapte condensat
  • 6 foi gelatină
  • 300 g ciocolată albă
  • colorant alimentar galben
 
Pentru blat, topeşti zahărul într-o cratiţă până devine uşor maroniu, apoi adaugi migdalele zdrobite, untul şi esenţă de vanilie, după gust. Omogenizezi şi torni aluatul într-o formă rotundă, cu inel detaşabil. Laşi blatul la răcit.
 
Pentru cremă, torni sucul de portocale într-o cratiţă pe foc şi-l laşi să fiarbă până când se reduce la jumătate. Adaugi zahărul, zeama de lămâie, gelatina, preparată conform indicaţiilor de pe ambalaj, amesteci şi dai deoparte.
 
Când s-a răcorit, încorporezi frişca, apoi amesteci. Pui crema peste blat, o nivelezi şi o dai la congelator peste noapte.
 
Pentru glazură, fierbi într- o cratiţă apa, zahărul şi laptele condensat un minut, apoi dai deoparte. Adaugi foile de gelatină înmuiate în apă rece şi bine stoarse, omogenizezi, apoi torni compoziţia caldă peste ciocolata albă ruptă în bucăţi cât mai mici. Mixezi compoziţia cu  un blender vertical de mână şi, când capătă o consistenţă fină, adaugi colorant alimentar galben până obţii nuanţa dorită. Pentru ca glazura să fie cât mai lucioasă, strecoară compoziţia înainte să adaugi colorantul şi astfel înlături bulele de aer.
 
Scoţi tortul din formă şi-l aşezi pe un grătar, apoi torni glazura. După ce s-a întărit, îl decorezi după imaginaţie şi-l păstrezi la rece minimum 3 ore înainte de servire.
 
FOTO: SHUTTERSTOCK

 

Loading...