Tot ce trebuie să ştii despre peşte, plus 3 reţete delicioase

1 shutterstock 1010073688 jpg jpeg

Peştele face parte dintotdeauna din dieta oamenilor şi este considerat unul dintre cele mai hrănitoare şi benefice alimente pentru organism. De câţiva ani, însă, părerile sunt împărţite, iar prudenţa câştigă tot mai mult teren. Deşi nutriţioniştii recomandă consumul de peşte, se vorbeşte tot mai mult despre ape poluate, specii contaminate şi despre riscuri la care ne expunem. Însă, cât mit şi cât adevăr este în informaţiile care ne-au asaltat în ultima vreme?

Din punct de vedere nutriţional, carnea de peşte este extrem de sănătoasă, fiind bogată în proteine şi grăsimi monosaturate. „Este ideal să consumăm peşte de două-trei ori pe săptămână. Persoanele care au doar acest tip de carne în dieta lor îl pot consuma zilnic, dar le-aş recomanda să alterneze speciile“, explică doctorul dr. Codruţ Ţuţu, specialist în

acupunctură şi apifitoterapie.

„Este un aliment benefic pentru întregul organism, deoarece conţine aminoacizi, enzime, fosfor, vitamine, Omega-3, grăsimi bune, şi ajută în special creierul. Asiaticii, de  exemplu, consumă chiar şi oasele, în care se găsesc foarte mulţi nutrienţi. Deshidratează oasele de peşte, le macină până ajung pulbere, apoi le adaugă în diverse mâncăruri, ca pe un condiment“, spune dr. Codruţ Ţuţu.

Fie că sunt de apă dulce sau oceanici, peştii pot fi achiziţionaţi din magazine: proaspeţi sau congelaţi. Având ca primă opţiune pe cei proaspeţi, doctorul spune că şi cei congelaţi sunt buni pentru consum şi îşi păstrează substanţele nutritive „numai atunci când procesul de congelare a început la foarte scurt timp după ce au fost pescuiţi“. În ceea ce-i priveşte pe cei proaspeţi, nealteraţi, îi recunoaştem după câteva caracteristici: „Trebuie să aibă branhiile roşii şi ochii limpezi, clari. De asemenea, peştele proaspăt nu trebuie să aibă miros“.

Ce mâncăm, cum preparăm

Diversele soiuri comercializate provin din pescuit sau din acvacultură, iar aici se face o diferenţiere importantă, spune medicul, care recomandă să consumăm, pe cât posibil, peşte de captură. „Peştele sălbatic, de captură, este cel mai bun, deoarece creşte în mediul lui, natural, în anumite condiţii. Îşi extrage hrana din plancton, nu din diverse chimicale, cum se întâmplă cu speciile din crescătorii“, explică doctorul.

Un alt aspect important îl constituie felul în care gătim peştele. Deşi gustos, cel pane sau prăjit în ulei e o adevărată bombă calorică şi nu e recomandat să-l gătiţi astfel foarte des. Cel fript, fiert şi cel la cuptor sunt variante mai uşoare şi mai sănătoase, iar dacă îl asociaţi cu legume sau cu orez brun puteţi crea o mâncare simplă şi apetisantă. 

Află aici cum poţi prepara un delicios Crap cu legume la cuptor 

2 crap la cuptor cu legume jpg jpeg

„Pentru persoanele care suferă de diverse afecţiuni , e indicat să mănânce peşte fiert. Dar, în general, cred că cea mai bună şi mai gustoasă variantă e la cuptor, cu ierburi aromatice, suc de lămâie şi condimente“, precizează specialistul nostru, dr. Codruţ Ţuţu.

Acesta recomandă prepararea termică şi evitarea consumului de peşte crud (chiar dacă mulţi gurmanzi preferă, de exemplu, sushi), deoarece există riscul de îmbolnăvire cu anumite bacterii sau virusuri. Totodată, medicul spune că fructele de mare trebuie evitate de anumite categorii (copii, femei însărcinate) şi consumate cu precauţie, deoarece au  un mare potenţial alergen

Ce să evităm?

Poluarea intensă din ultimii ani face ca tot mai mulţi peşti oceanici să conţină mercur (această substanţă fiind deversată în mări şi oceane). Unele specii conţin mai mult mercur ecât altele, de aceea este bine să le evităm sau să le consumăm foarte rar. Dacă este ingerată în cantităţi mari, această substanţă afectează ficatul şi rinichii, are efecte toxice asupra sistemului nervos central şi poate duce la  malformaţii ale fătului (dacă peştele este consumat de o femeie însărcinată). De regulă, metil-mercurul se găseşte la răpitori şi se depozitează în părţile grase ale peştilor.

Evitaţi să mâncaţi rechin. Acest peşte este unul dintre prădătorii din vârful lanţului trofic, prin urmare consumă cantităţi mari de peşte pentru a supravieţui, mulţi fiind contaminaţi, la rândul lor, cu mercur. Acelaşi lucru e valabil pentru alte specii de prădători: peştele spadă, macroul regal, macroul spaniol, câteva specii de ton. Puteţi consuma fără riscuri somon sălbatic din Oceanul Pacific, sardine, peşti de apă dulce. 

Heringul, un peşte excelent pentru consum. Prepară-l în această salată!

1 salata de hering cu cartofi jpg jpeg

Alegeţi conservele în borcan

Mulţi consumatori îşi pun întrebarea cât de sănătos este consumul peştelui în conservă metalică. Doctorul Codruţ Ţuţu nu este adeptul lor, dar în cazul în care cumpăraţi astfel de produse, ar fi bine să nu le alegeţi pe cele care abundă în sosuri sau condimente. „Vă sfătuiesc să optaţi pentru peşti conservaţi în suc propriu sau ulei de măsline şi sare. Citiţi cu atenţie eticheta pentru a vedea ce conţine. Totuşi, mult mai sănătos e un peşte în borcan de sticlă, nu în conservă metalică“, spune medicul.

Tartine cu şprot afumat: un deliciu gata în câteva minute

Ce conţine peştele

Peştele conţine proteine uşor de digerat,fiind bogat în acizi graşi esenţiali Omega-3, vitaminele A, D, E, B12, dar şi minerale precum potasiu, fier, iod, fosfor şi seleniu. Aceste substanţe ajută dezvoltarea cognitivă, îmbunătăţesc vederea şi întăresc sistemul imunitar. Datorită conţinutului de fier, consumul regulat de peşte previne anemia, iar vitamina D este esenţială în absorbţia şi fixarea calciului, asigurând oase puternice şi o dantură sănătoasă.

FOTO: Shutterstock