6 trucuri recomandate de Jamie Oliver pentru un grătar delicios

1 captura de ecran din 2019 05 21 la 12 49 25 png png

Deşi gătitul la grătar pare una dintre cele mai simple forme prin care poţi prepara carnea, adevărul este că e una dintre metodele de preparare care necesită cea mai multă concentrare. Iar în condiţiile în care atunci când ieşim la grătar atenţia noastră se concentrează mai degrabă asupra conversaţiilor cu prietenii, este lesne de înţeles de ce se întâmplă adeseori fie să ardem carnea, fie să o luăm de pe foc crudă la interior.

Să găteşti bine la foc încins necesită puţin antrenament, o tehnică aparte, respectarea unor reguli, dar şi cunoaşterea unor mici trucuri prin care poţi adăuga un plus de savoare cărnii şi îţi poţi impresiona familia şi prietenii. Renumitul bucătar Jamie Oliver are câteva sfaturi preţioase pentru toţi cei care vor să facă un grătar pe cinste şi nu ştiu de unde să înceapă:

Jamie Oliver

Alege tipul potrivit de grătar

Există două lucruri care influenţează categoric gustul preparatelor pe grătar, iar unul dintre ele este tipul de grătar pe care îl alegi. Cel mai bun gust este dat de grătarele pe cărbuni, întrucât carnea se afumă mai bine în timpul procesului de gătire şi capătă o savoare unică, pe care nu o poţi obţine cu ajutorul grătarelor pe gaz. Al doilea lucru de care ai nevoie este un capac pentru grătar, care te ajută să menţii temperatura constantă şi aroma din interiorul cărnii. Fără capac nu vei putea afuma costiţe sau topi brânză pe carnea de burgeri şi este posibil să te confrunţi şi cu problema cărnii crude la interior, mai ales dacă eşti începător.

Aşteaptă momentul potrivit pentru a pune carnea pe grătar

În momentul în care aşezi carnea pe grătar, focul trebuie să se fi stins, iar cărbunii să fi căpătat o culoare albă şi strălucitoare. Acesta este momentul în care cărbunii emană cea mai puternică şi uniformă căldură, astfel încât carnea se va găti în mod egal pe ambele părţi.

Prepară-ţi acasă micii

Micii sunt extrem de populari pentru grătarele în aer liber, însă gustul lor depinde mai degrabă de compoziţie decât de talentul tău la pregătit grătare. Mulţi dintre noi avem un loc preferat de unde ne cumpărăm micii pentru grătar, însă trebuie să ştii că aceştia ies infinit mai delicioşi atunci când îi prepari acasă. Există numeroase reţete de mici tradiţionale şi simplu de pus în practică, fără prea mult efort, astfel încât să te bucuri la grătar de gustul autentic de mici româneşti. În plus, vei şti întotdeauna exact ce conţin şi îi vei putea prepara exact după gustul tău, condimentându-i aşa cum îţi place.

reţete de mici

Marinează carnea timp de câteva ore

Dacă în general carnea este mai gustoasă atunci când este lăsată la marinat, în cazul cărnii gătite pe grătar acest lucru este obligatoriu. Uneori, chiar şi marinarea timp de două-trei ore este insuficientă, întrucât fumul poate reduce savoarea dată de condimente. De aceea, este recomandat să laşi carnea la marinat peste noapte şi, în plus, să ai la îndemână o pensulă, atunci când ai pus carnea pe grătar, cu care să ungi carnea cu amestecul de marinadă la fiecare 10 minute. În acest mod, carnea va fi mai suculentă, iar aroma dată de fum va fi mai intensă.

Asigură-te că ai ustensilele potrivite

Nu poţi face un grătar pe cinste fără să ai la îndemână nişte ustensile cu care să poţi manevra carnea fără să o scapi pe jos sau direct pe cărbuni, printre gratii. Renunţă să mai foloseşti furculiţa pentru a întoarce carnea şi utilizează un cleşte de grătar, care să îţi permită suficientă flexibilitate şi control încât să poţi manevra bucăţile fără probleme. De asemenea, trebuie să mai ai la îndemână un cuţit bun, o mănuşă termică, pentru a te proteja de riscul unei arsuri, precum şi un bol termic, în care să pui carnea atunci când este gata.

Nu renunţa la legumele preparate pe grătar

Carnea preparată pe grătar este delicioasă, însă la fel de bune pot fi şi legumele, cât timp aplici tehnica bună de preparare a acestora. În primul rând, înainte să fie puse pe grătar trebuie feliate cât mai subţire, astfel încât să se gătească uniform şi să înmoaie uşor. Legumele pot fi puse pe grătar fără a le mai unge cu ulei sau a le condimenta, dacă vrei să te bucuri de aroma lor naturală, care se va completa de minune cu gustul cărnii. Poţi alege de la morcovi, ardei gras, dovlecei, până la legume cum ar fi roşiile sau ceapa. Legumele pot fi gătite abia la final, când ai terminat cu carnea, sau le poţi plasa pe marginile grătarului, astfel încât să se gătească încet.

Sursa foto: Captură Youtube