Cotlet de porc în sos de muştar
Ştiai că cel mai faimos muştar din lume este cel de Dijon? Acesta a fost obţinut în celebrul oraş cu acelaşi nume din Franţa, la sfârşitul secolului al XVI-lea. Condimentul era obţinut din fermentarea boabelor pisate de muştar, în oţet. În 1752, un suc acid extras din struguri necopţi a luat locul oţetului, în reţeta celebrului muştar.
Ingrediente
800 g cotlet de porc 10-12 felii bacon cimbru sare piper 1 căţel usturoi aţă alimentară
2 cepe
200 g unt
200 ml smântână lichidă
2 linguri muştar
2 linguriţe muştar boabe
3-5 linguriţe făină
200 ml vin alb sec
sare
piper
½ linguriţă cimbru
chilli
Mod de preparare
Speli carnea şi o usuci. O condimentezi cu sare, piper şi cimbru, apoi o pui la fiert în apă cu puţină sare şi 1 căţel de usturoi. O laşi aproximativ 20 de minute, la foc mediu, şi când este aproape gata o scoţi şi o aşezi pe un fund de lemn. O înfăşori în felii de bacon şi o legi cu aţă alimentară. O condimentezi din nou cu cimbru şi, opţional, o perpeleşti câteva minute în ulei, pe toate părţile. Ulterior, o aşezi în tava de cuptor.
Pentru sos, speli şi cureţi ceapa şi o tai mărunt. O căleşti în unt şi stingi cu vinul alb. Adaugi smântâna lichidă, sare şi piper după gust, apoi boabele şi pasta de muştar. Presari puţin cimbru şi chilli, după gust, şi îngroşi sosul cu făină, turnată în ploaie, amestecând uşor, ca să nu facă cocoloaşe. Dacă sosul iese prea gros, poţi adăuga puţină apă.
Mai laşi câteva minute pe foc, apoi torni sosul peste cotletul de porc şi dai la cuptor, până se rumeneşte frumos.