Cristian Văduva: «Prietena mea, tot bucătar, mă răsfaţă cu mâncăruri»

Ingrediente: Cristian Văduva, unul dintre bucătarii tineri şi talentaţi din România, a dorit să cunoască echipa revistei Click! Poftă bună! Am profitat de ocazie ca să aflăm cum de un bărbat tânăr a ales să facă meserie din... gătit.
Mod de preparare:
Am dori să ştim mai multe lucruri despre Cristian Văduva...
Pe scurt, am 29 de ani şi m-am născut în Bucureşti. Am fost căsătorit şi în pre ent am o prietenă. Sunt bucătar-şef la un restaurant din Capitală şi fac parte din echipa emisiunii “Draga mea prietenă”, de la Kanal D.
Când a început pasiunea pentru gătit? Ţi-ai dorit tu lucrul acesta sau ai fost îndrumat de cineva?
Pasiunea pentru gătit a ve nit ceva mai târziu. La vâr sta de 18 ani am renunţat, din cauza unor probleme de sănătate şi nu numai, la marea mea pasiune - fotbalul. Chiar am activat la o echipă din Divizia B, Electromagnetica. Nu ştiam ce să fac la acel moment. Ta tăl meu, fiind sudor şi lu crând iarna în frig, mi-a zis că ar fi mai bine să aleg o meserie ca să stau la căl dură. Am mers şi am făcut un curs de bucătari şi pot spune că atunci a început pasiunea pentru gătit.
Majoritatea bucătarilor mari au început de jos. La tine cum s-a întâmplat?
După ce am obţinut diploma de bucătar, am mers să lucrez la un restaurant mai mic, un fel de cârciumă de cartier. La început am spălat vase, dar acolo am învăţat şi foarte multe lucruri.
Ai urmat cursuri pentru a te perfecţiona în arta culinară?
Da, am făcut un curs de bucătar specialist vegetarian dietetician şi un curs de bucătar-şef, de care chiar aveam nevoie. Urmează să fac şi un curs de maestru în arta culinară, care este, din câte ştiu, ultimul stagiu pentru noi, bucătarii.
Această întrebare o pun tuturor bucătarilor cu care stau de vorbă.Avem noi, românii, o bucătărie a noastră?
Da, avem cea mai bună şi frumoasă bucătărie, care a evoluat foarte mult. Noi, bucătarii, încercăm să mo dernizăm reţetele vechi şi să adaptăm gusturile le ce ea ce ne cere piaţa şi, de ce nu, şi concurenţa.
Ai participat la “Bucătarul anului” două ediţii la rând. Ce a însemnat pentru tine acest concurs?
Am participat cu mare drag şi nu neapărat să câştig competiţia. Am avut multe lucruri de învăţat, mi-am fă cut mulţi prieteni şi am acu mulat experienţă.
Ai vreun bucătar pe care ai vrea să-l ajungi sau chiar să-l depăşeşti?
Da. Pe primul meu maestru în arta culinară, Marian Toader. Nu s-a auzit foarte mult despre el, pentru că este genul de bucătar căruia nu-i place să se afirme. Eu am învăţat foarte multe de la el şi a fost omul care a văzut în mine bucătarul pe care alţii nu l-au văzut. Mi-aş dori să fiu măcar ca el. Să fiu modest şi să-mi văd de treaba mea pe mai departe.
Cititoarele noastre te pot vedea gătind în emisiunea “Draga mea prietenă”. Cum te simţi în studioul emisiunii?
Primele 2-3 ediţii au fost foarte grele. Aveam emoţii şi eram stresat. Dar au trecut şi acum mă simt ca în bucătăria mea. Am o mare
satisfacţie că pot împărtăşi reţetele mele şi telespectatorilor.
Am înţeles că nu ai timp să găteşti acasă, dar prietenei tale îi mai pregăteşti ceva din când în când?
Din păcate nu. Ea, fiind tot bucătar, găteşte foarte bine şi mă răsfaţă tot timpul.
Cu siguranţă ţi s-a întâmplat să greşeşti un preparat? Cum ai remediat situaţia?
Se întâmplă să greşeşti,dar în bucătărie există doar “da” sau “nu”. Sunt unele categorii de preparate care se pot repara, cum sunt sosurile sosurile, ciorbele şi mâncărurile gătite, folosind anumite trucuri, bineînţeles. Dar dacă ai ars o friptură, nu-ţi rămâne decât să prepari alta.
Ce îţi doreşti să-ţi aducă anul care a început?
Pe plan profesional, în acest an mi-aş dori să obţin titlul de maestru în arta culinară şi ca emisiunea unde lucrez să aibă o viaţă cât mai lungă. Pe plan personal, îmi doresc să-mi întemeiez o familie.
Unde te vezi peste 20 de ani?
Nu ştiu... mă văd conducând propria mea afacere şi să fiu alături de copiii mei, pe care sper din tot sufletul să-i am.
Text: Mariana Robescu