Găluşti cu prune

shutterstock 121846189 jpeg

Sunt delicioase proaspete şi extraordinar de gustoase şi de parfumate atunci când sunt gătite. Prunele „deţin“ rolul principal în zeci de prăjituri savuroase. Astăzi încercăm o reţetă de sezon: găluşti cu prune.

Ingrediente:

1 kg cartofi

250 g făină

2 linguriţe ulei

5 linguri zahăr

2 kg prune

16 linguri pesmet

2 linguri cu unt

2 linguriţe scorţişoară

100 g zahăr brun

sare

Mod de preparare:

Speli prunele şi le laşi la scurs. Le tai în două şi le presari cu scorţişoară şi zahăr brun. Fierbi cartofii în coajă, în apă cu sare şi, după ce s-au răcorit, îi cureţi şi îi pasezi bine să nu rămână cocoloaşe. Adaugi făina, uleiul, o linguriţă de zahăr, un praf de sare şi frămânţi un aluat potrivit de tare. Îmbraci fiecare prună în câte o bucată de aluat, rotunjeşti şi le fierbi, la foc mic, în apă clocotită cu puţină sare până se ridică la suprafaţă. Le scoţi şi le laşi la scurs.

Căleşti pesmetul în untul încins, adaugi zahărul rămas şi tăvăleşti găluştele cu prune prin pesmetul fierbinte. Le serveşti după ce se răcesc.

Când cumperi prune, evită-le pe cele de culoare maro şi alege doar fructele cu pieliţa intactă. Prunele de calitate au culoarea uniformă. Depozitează-le în frigider, într-o pungă spartă. Pot rămâne proaspete până la 5 zile.

Dificultate medie

Timp de preparare: 1h 30'

8 porţii