Ghiveci de mămăligă

Bucătăria Olteniei şi a Munteniei poate părea simplă. Ingredientele sunt aproape banale, iar procedeele de gătit sunt uşoare şi, la final, mesele sunt pline de culoare şi de savoare. În mod tradiţional, ei gătesc cu ce găsesc în bătătură sau cu ierburi aflate pe lângă casă.
Chef Cristian Dumitru, de la Jubilee Concept, a cules mai multe reţete din această zona şi vă recomandă să le preparaţi pentru cei dragi.
Ingrediente:
300 g mălai
125 g vinete
125 g conopidă
200 g roşii
75 g smântână
125 g ciuperci
150 g bulion
125 g fasole verde
100 g caşcaval
100 g dovlecei
100 g varză roşie
300g ardei gras
4 ouă
50 g usturoi
50 g unt
15 g sare
10 g piper
15 g leuştean
15 g mărar
Mod de preparare:
Faci o mămăligă potrivită. Pe fundul unui vas de fontă pui untul tăiat cubuleţe, aşezi primul strat de mămăligă, peste el varza roşie, apoi altul mai generos de mămăligă. Peste el pui un strat de roşii, unul de ardei gras şi unul de ciuperci.
Pentru sos, baţi smântâna cu bulionul, cu sarea, cu piperul şi cu ouăle. Torni aproape toată cantitatea peste ingredientele din vasul de fontă, dar mai păstrezi aproximativ o treime. Aşterni un alt strat subţire de mămăligă, unul de dovlecei, unul de varză, unul de conopidă, unul de vinete, iar sos, pui din nou mămăligă, apoi fasole verde, roşiile rămase şi usturoiul pisat. Aşezi un alt strat de mămăligă.
Presari caşcavalul răzuit şi acoperi cu sosul rămas. Dai vasul la cuptor acoperit, la foc mic, 20 de
minute, apoi încă 10 minute fără capac.
Foto: Arhiva personală