Gogoşi cu gutui, desertul perfect pentru weekend

donuts with quince jpeg

Galbene, amărui...parfumul îmbietor al gutuilor e printre cele mai plăcute arome ale toamnei. Încearcă o reţetă de gogoşi pufoase şi delicioase.

Ingrediente Pentru aluat 700-800 g făină 3 ouă 30 g drojdie proaspătă 150 g zahăr 1 praf de sare 300 ml lapte 2 linguri ulei Pentru umplutură 3 gutui 150 g zahăr 1 linguriţă scorţişoară ulei, pentru prăjit zahăr pudră

Mod de preparare

Pui făina într-un vas încăpător, faci o gaură în mijlocul ei şi adaugi ouăle, zahărul şi sarea. Torni puţin lapte călduţ combinat cu drojdia şi amesteci până se omogenizează ingredientele din centrul făinii. Torni treptat tot laptele. Frămânţi un aluat uşor moale şi lipicios. Dacă este nevoie mai adaugi făină ori puţin lapte. În procesul de frământare pui şi uleiul. Acoperi aluatul cu un prosop şi-l laşi la loc cald 45-60 de minute, până îşi triplează volumul.

Între timp, pregăteşti umplutura. Speli gutuile, le tai cubuleţe şi le amesteci cu zahărul şi cu scorţişoara. Pui aluatul pe masa presărată cu făină. Împarţi aluatul în 2-3 bucăţi. Fiecare bucată o întinzi cu sucitorul în grosime de 6-7 mm. Decupezi cercuri pe care le umpli cu gutui. Prinzi bine marginile fiecărei gogoşi pentru a nu se desprinde la prăjit. Pui gogoşile pe o tavă cu făină, le acoperi cu un prosop şi le laşi la crescut 10-15 minute.

Încingi o tigaie cu ulei şi prăjeşti gogoşile pe ambele părţi. Le scoţi pe un prosop de hârtie, pentru a absorbi excesul de ulei, apoi le presari cu zahăr pudră.