Minitarte cu struguri şi cremă de vanilie

1365697260 9822minitarte jpeg

Încet-încet îşi fac loc pe tarabe, gustoşii şi aromaţii struguri. Îi poţi mânca aşa cum sunt, ca atare, sau în diverse preparate.

Ingrediente

Pentru aluat

250 g făină

125 g unt rece

3 linguri zahăr

1 vârf cuţit sare

1 ou

Pentru umplutură

500 g struguri albi

500 ml lapte

1 baton de vanilie

5 gălbenuşuri

100 g zahăr

30 g făină

1 praf de sare

Mod de preparare

Tai batonul de vanilie pe lung, răzuieşti seminţele şi le fierbi în lapte. Baţi spumă gălbenuşurile cu zahărul şi un praf de sare, adaugi făina şi torni puţin câte puţin laptele, amestecând continuu. Torni înapoi în oală laptele şi fierbi, la foc mic, amestecând continuu, până se îngroaşă. Strecori crema printr-o sită fină şi laşi să se răcească, pudrând suprafaţa cu puţin zahăr, ca să nu facă pojghiţă.

Pentru aluat, amesteci făina cu sarea şi zahărul, faci o adâncitură în care pui untul tăiat bucăţele, trei linguri de apă călduţă, oul şi frămânţi repede un aluat. Formezi o bilă, o înfăşori în folie alimentară şi o laşi la rece 30 de minute. Întinzi aluatul între două foi de hârtie de copt şi tai rondele puţin mai mari decât mărimea formelor de tartă. Îmbraci cu aluat formele unse, apăsând uşor, înţepi din loc în loc şi le introduci în cuptorul preîncălzit pentru 20 de minute. Le scoţi din formă şi le laşi să se răcească.

Umpli tartele cu cremă de vanilie şi aşezi deasupra boabe de struguri curăţate de coajă. Le laşi minimum două ore la rece.