Muşchi de viţel cu sos de piper

Ingrediente:
1 1/2 kg muşchi de viţel
500 g broccoli
ulei
sare
unt
Pentru chifteluţele de cartofi
6 cartofi mari
4 ouă
4 linguri smantană
50 g seminţe susan
275 g făină
pesmet
ulei pentru prăjit
sare
piper
Pentru sosul de piper
20 g unt
20 g făină
200 ml lapte
ulei
50 g seminţe de susan
30 ml smantană
2 linguri rase piper boabe
verde sau negru
sare
Mod de preparare:
Pentru chifteluţe, speli cartofii, îi fierbi în coajă, îi cureţi şi îi pasezi. Adaugi susanul, smântâna, 3 ouă şi 200 g făină. Amesteci bine, asezonezi cu sare şi piper, după gust. Trebuie să-ţi iasă o pastă omogenă. Iei cu lingura din compoziţie, formezi chiftelele, le dai prin făină, ou şi pesmet şi le prăjeşti în ulei încins.
Pentru sos, pui untul la topit într-o cratiţă şi adaugi făina. Căleşti la foc mediu, amestecând continuu până când compoziţia se omogenizează şi devine gălbuie. Stingi cu laptele rece şi continui să amesteci. Când sosul clocoteşte şi începe să se îngroaşe, adaugi boabele de piper şi sarea după gust. Mai laşi să fiarbă 10 minute. Apoi adaugi smântâna şi laşi la fiert încă 5 minute. Dai deoparte şi acoperi vasul cu un capac.
Speli carnea, o tai şi o usuci pe şerveţele de bucătărie. Încingi 2 linguri de ulei şi frigi muşchiul de viţel pe fiecare parte, timp de 3-4 minute. Dai vasul la cuptor, cu tot cu uleiul în care ai prăjit, pentru încă cel mult 5 minute.
Speli broccoli, îl cureţi de cotoare şi-l tai bucăţi. Îl fierbi, 5 minute, în apă cu sare şi îl scurgi bine de apă. Serveşti carnea de viţel cu sos de piper, chifteluţe de cartofi şi cu garnitura de broccoli, peste care pui câteva cubuleţe de unt.
Dificultate medie
Timp de preparare: 1h 30'
Sfaturile noastre: Muşchiuleţul în sânge îl ţii la foc 2-3 minute pe toate părţile; pe cel mediu îl faci 3-4 minute, iar pe cel bine făcut îl ţii 5-6 minute pe fiecare parte. Sare şi piper pui pe el abia după ce a fost gătit.