Plăcintă cu mere şi stafide

Apple Roll jpeg

Un dulce pe cât de bun, pe atât de simplu. Iar plăcinta cu mere şi stafide este un preparat clasic, iubit de toată lumea. În plus, poţi încerca această reţetă cu diferite fructe precum: pere, gutui sau piersici.

  • Porții: 4
  • Timp total: 1h
  • Pregătire: 30 min
  • Gătire: 30 min
  • Categorie: deserturi

Ingrediente

Pentru aluat: 100 ml ulei 1 praf de sare 500 g făină albă 1-2 pahare apă caldă Pentru umplutură 1 kg mere 100 g zahăr 100 g stafide 150 g zahăr pudră, pentru decor

Mod de preparare

Pentru aluat, amesteci într-un bol încăpător făina cu sarea şi cu 5 linguri de ulei. Torni treptat apa caldă în timp ce frămânţi. Trebuie să obţii un aluat moale şi nelipicios. Transferi aluatul pe masa tapetată cu făină, îl mai frămânţi puţin, apoi îl acoperi cu un prosop şi-l laşi să se odihnească, la loc cald, 15 minute. Ulterior, frămânţi aluatul din nou până devine neted, apoi îl împarţi în 4 bucăţi. Întinzi puţin cu sucitorul bucăţile de aluat, le ungi cu ulei şi le suprapui. Le laşi deoparte 10 minute.

Între timp, pregăteşti umplutura. Cureţi merele de cotor şi seminţe, le dai prin răzătoare şi le amesteci cu zahărul şi cu stafidele.

Întinzi pe masă un prosop mare. Iei câte o foaie unsă cu ulei, o întinzi pe prosop, apoi tragi de marginile ei până ajunge la dimensiunea prosopului şi devine transparentă. Adaugi umplutură de mere şi rulezi foaia cu ajutorul prosopului. Procedezi astfel şi cu celelalte 3 bucăţi de aluat.

Aşezi plăcintele în tava tapetată, le ungi cu ulei şi le coci 40 de minute la cuptorul încins până se rumenesc. Când s-au răcit, le presari cu zahăr pudră.