Gastronomia este fără îndoială o artă şi de-a lungul epocii marii artişti s-au întrecut în a o transpune în culori. Vă prezentăm o delicioasă galerie de artă, pe care artiştii au adus-o la viaţă special pentru voi.

Jan Davidszoon de Heem, Natură statică cu fructe şi şuncă, 1648-49'

1_deheem

Un festin ce reuneşte mai multe delicatese, precum şuncă feliată, lămâie rasă şi homar, totul reprezentat în natură statică.

Giuseppe Arcimboldo, ”Coş de fructe”, c. 1590

2_arcimboldo

Portretele suprarealiste ale acestui pictor sunt într-adevăr ciudate, însă asta nu le face mai puţin frumoase.

Peter Aertsen, Standul măcelarului cu fuga în Egipt, 1551

3_aertsen

Această pictură nu are numai o tematică gastronomică, ci şi una religioasă, în fundal se poate vedea o mică scenă ce prezintă fuga lui Iosif cu Fecioara Maria spre Egipt.

Juan Sanchez Cortan, Natură statică cu varză, pepene galben şi castraveţi, 1602-03'

4_cotan

Viaţa austeră nu era străină pictorului, iar el a ţinut să reprezinte asta şi pe o pânză.

Paul Cezanne, Un colţ de masă, 1895-90'

5_cezanne

Ce face ca acest tablou să fie unul special este aşezarea stranie a fructelor pe masă, ca şi cum s-a pregătit să cadă în abis.

Wayne Thiebaud, Torturi, 1963
6_thiebaud

Pictorul american are o predilecţie pentru culorile roz, galben, albastru, prin care transpune cu măiestrie diferite delicii, precum brioşe, prăjituri sau plăcinte. Un răsfăţ artistic!

Salvador Dalí, Natură statică euharistică, 1952

8_dali

O pictură de Dalí nu putea lipsi din acest top.  Dalí a crescut pe coasta Spaniei, mâncând arici de mare cu tatăl său. Creaturile spinoase creează un trio bizar de peşte, unghiular şi consistenţa aluatului de pâine.

Antonio Lopez Garcia,  Iepure jupuit, 1972

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pictorul spaniol se întoarce la vremurile antice, iar pensula sa descrie cu măiestrie, într-o manieră contemporană, acele timpuri.

Sursă articol

Loading...