Bune maniere la masa, în era telefoanelor inteligente
Originea bunelor maniere se pierde undeva în Antichitate, însă regulile de comportament în public sunt în continuă schimbare, pentru că societatea este în continuă mişcare. Odată cu apariţia telefoanelor mobile, în special a telefoanelor inteligente, s-a născut un nou set de reguli, atât de necesar acestor vremuri în care suntem tot mai conectaţi la tehnologie, dar tot mai deconectaţi de cei din jur.
De câte ori vi s-a întâmplat să ieşiţi în oraş cu prietenii şi să sfârşiţi prin a face selfie-uri pe care să le postaţi imediat pe reţelele sociale? Sau să mergeţi la o cină romantică, dar să fotografiaţi mâncarea din toate unghiurile? Sau poate a fost nevoie să răspundeţi la un e-mail ce nu suporta amânare, chiar dacă eraţi în afara orelor de serviciu.
Tehnologie versus respect
Prima regulă de comportament şi cea mai importantă este ca atunci când ieşiţi la restaurant, când participaţi la o întâlnire formală sau la o reuniune de familie să nu puneţi niciodată telefonul pe masă. Acesta trebuie să rămână în poşetă sau în buzunar, trecut pe modul silenţios. Dacă nu activaţi în vreun domeniu unde să fie imperios necesar să fiţi permanent conectat (medic, pompier etc.), respectaţi cu stricteţe regula de mai sus.
Nu vorbiţi la telefon decât dacă este strict necesar. În caz contrar, gestul poate fi interpretat ca o lipsă de respect faţă de interlocutori, pe care îi consideraţi mai puţin importanţi decât telefonul mobil. Dacă sunteţi nevoit să vorbiţi, politicos este să vă ridicaţi de la masă şi să reveniţi după ce aţi încheiat conversaţia.
Dezactivaţi notificările pentru reţelele sociale: Facebook, Instagram, Twitter. Poate e necesar să nu pui telefonul pe silent dacă ai un copil mic care a rămas cu bona, dar nu e politicos deloc să deschizi telefonul din 5 în 5 minute pentru a număra like-urile primite între timp.
Faceţi cât mai puţine fotografii mâncărurilor din farfurie, nu folosiţi flash-ul, postaţi-le pe reţelele sociale abia după ce plecaţi din restaurant, nu în timpul mesei. Bucuraţi-vă de mâncare cât timp este încă fierbinte.