Buchet aromat

buchet aromat jpeg

Menţionat pentru prima oară în Evul Mediu, buchetul garni îşi are locul bine definit în marile bucătării ale lumii. De secole, mănunchiul din plante frumos mirositoare dă savoare mâncărurilor.

Inventat de un francez

Cheful francez Pierre de Lune este cel care pomeneşte pentru prima oară de mănunchiul aromat în cartea sa intitulată „Le nouveau cuisinier“ („Noul bucătar“). În creaţiile sale culinare, „buchetul garnisit“ cuprinde cimbru, pătrunjel, cuişoare, asmăţui şi arpagic, înfăşurate într-o felie de slănină. Pe măsură ce gastronomia franceză se rafinează, ingredientele de bază rămân patru: cimbru, dafin, frunze de ţelină, tije de pătrunjel, rulate într-o foaie de praz. În reţetele mai complexe pot fi adăugate şi alte ierburi aromatice, precum coriandru, usturoi, oregano, salvie, rozmarin etc.

Cum se face

Buchetul garni cu ingredientele de bază se formează astfel: pe foaia de praz se aşază câteva frunze de ţelină, 1-2 foi de dafin, tije de pătrunjel, rămurele de cimbru. Foaia vegetală se rulează şi se leagă, nu foarte strâns, cu aţă alimentară. Firul se înnoadă, lăsând un capăt mai lung. Ruloul se taie la capete şi se cufundă în oala în care fierbe un sos, o supă sau un preparat anume. Este scos la sfârşitul gătirii. În felul acesta, mâncarea capătă un gust deosebit. E bine să eviţi să legi buchetul cu elastic, deoarece poate da preparatului un gust de cauciuc ars. Recomandat de Bacalbaşa

Mănunchiul cu plante aromatice poate fi folosit şi la prepararea cărnii, în recipiente acoperite (carne de vită, de viţel, de oaie sau de pasăre). În sosul lăsat se adaugă buchetul frumos mirositor. În cartea sa, „Dictatura gastronomică. 1501 de feluri de mâncări“ (publicată în două ediţii în 1934 şi în 1935), ziaristul şi omul politic Constantin

Bacalbaşa critica faptul că, la noi, mâncărurile cu carne şi peşte se pregătesc fără ierburi aromatice. Publicistul recomanda folosirea „buchetului garni“ pentru a îmbunătăţi savoarea preparatelor.

text: Eta Budin