Care este diferenţa dintre sorbet şi şerbet

sorbet de coacaze negre jpeg

Vara aceasta, vei găsi numeroase reţete de deserturi răcoritoare, care te vor ajuta să treci mai uşor peste zilele caniculare. Fie că eşti fanul numărul 1 al îngheţatei, fie că adori aromele şerbetului sau sorbetului, astăzi ne-am propus să îţi arătăm care este diferenţa dintre cele două deserturi îngheţate: sorbet şi şerbet.

Numele acestor deserturi, sorbet şi şerbet, au fost folosite interschimbabil de unii oameni de-a lungul anilor, dar există câteva diferenţe considerabile între cele două.

Diferenţa dintre sorbet şi şerbet

Diferenţa dintre aceste două tipuri de deserturi congelate (poţi să le spui şi îngheţate) este dată, în principal, de cât de multe produse lactate (iaurt, lapte sau smântână) conţin. Sorbetul nu conţine niciun fel de produs lactat, în vreme ce şerbetul conţine puţină smântână sau puţin lapte, pentru că îi dă o textură mai bogată şi mai cremoasă, potrivit www.thekitchn.com.

Sorbetul conţine doar fructe şi zahăr

Sorbetul (foto sus, de coacăze negre) are doar două ingrediente principale: fructele şi zahărul. De asemenea, reţeta de sorbet poate conţine şi o oarecare cantitate de apă, arme sau acid (toate acestea adăugate în timpul preparării), dar în esenţă este vorba de fructe pasate care au fost agitate sau "bătute" şi apoi congelate. Nu se adaugă lapte sau alte produse lactate în sorbet, iar de aici observăm de ce este diferit de îngheţată.

Sorbetul este adeseori folosit ca desert care curăţă bolta palatină între felurile principale, deoarece este proaspăt, rece şi uşor. Conţine puţine grăsimi (spre deloc) şi este de asemenea unul dintre puţinele deserturi fără gluten şi fără lactate.

Granita şi sorbetul sunt acelaşi lucru?

Dacă tot ai în lista de preferinţe deserturile congelate, este normal să te întrebi în ce categorie intră granita. Granita începe cu aceeaşi bază pe care o are sorbetul, dar în loc de a agita desertul într-o maşinărie de îngheţată, baza este turnată într-un vas şi apoi este pusă în congelator. Suprafaţa este afânată, răzuită, de mai multe ori, pe măsură ce desertul îngheaţă, creându-se astfel fulgi de gheaţă care sunt mari şi au o textură mult mai cristalină decât sorbetul.

image

Şerbetul conţine fructe şi smântână

Şerbetul (foto sus, de zmeură) este "vărul" mai cremos al sorbetului. Puţină smântână, lapte, albuşuri gelatină sau chiar lapte bătut se adaugă în compoziţia de sorbet, iar rezultatul este un desert congelat care are o consistenţă mai bogată şi mai cremoasă decât sorbetul, dar în acelaşi timp, încă are o textură mai uşoară decât îngheţata. O regulă estenţială este că trebuie să conţină mai puţin de 2% grăsime.

Sfat înainte de servire pentru şerbet şi sorbet

Deoarece nici sorbetul şi nici şerbetul nu au un conţinut mare de grăsime, aşa cum are îngheţata, scoate-le de la congelator cu cel puţin 5 minute înainte de a le servi, astfel încât să se înmoaie puţin. Astfel, vor fi mai uşor de scos cu cupa de îngheţată.

Foto: pixabay.com