Cât de sănătos este pateul din comerţ

pateu de ficat jpeg

Dacă îţi place pateul şi îl consumi des, poate te-ai întrebat cât de sănătos este de fapt. Produsul sub formă tartinabilă a suferit diverse modificări de-a lungul timpului, comercianţii adaugându-i de multe ori ingrediente de calitate medie şi inferioară. Iată ce trebuie să ştii despre el:

În principiu, ingredientul principal din pate trebuie să fie ficatul, iar reţetele tradiţionale nu includeau substanţe chimice cancerigene sau exagerat de multă sare şi carne de provenienţă îndoielnică.

Ce conţin pateurile din comerţ

Etichetele pateurilor de ficat din comerţ au, suprinzător, un conţinut din ce în ce mai scăzut de...ficat. Îmbunătăţit cu aditivi alimentari care îţi pun în pericol sănătatea, majoritatea conservelor cu pate conţin foarte multă sare şi doar 15-20% ficat.

Aditivii din porumb, slănină sau şorici sunt adevărate bombe calorice şi fac din acesta un aliment care trebuie evitat în curele de slăbire. Cel mai întâlnit colorant este carminul, care poate produce alergii şi erupţii cutanate. Totodată, prezenţa monoglutamatul de sodiu reprezintă un alt ingredient care indică cât de sănătos este pateul pe care urmează să îl cumperi. Potenţiator de aromă, acesta oferă un gust foarte bun, însă este extrem de nociv pentru sănătate şi poate crea dependenţă.

Un alt aditiv alimentar pe care trebuie să îl eviţi este şi nitritul de sodiu, care creşte termenul de valabilitate al produsului, însă poate contribui la dezvoltarea cancerului de colon. Nici diverşi alergeni, precum ţelina, muştarul sau soia nu indică faptul că ai în faţă un produs sănătos.

Alternative sănătoase

În variantele tradiţionale, pateul a fost şi este un aliment hrănitor, cu mare valoare nutriţională, însă s-a transformat de-a lungul timpului într-o alternativă profitabilă a comercianţilor de a valorifica subproduse de abator şi alte ingrediente de calitate slabă. Alternativa sănătoasă rămâne prepararea pateurilor de ficat în casă sau consumarea lor în cantităţi moderate.

Reţetă ficat de casă

Pate de casă din ficăţei de pui şi ciuperci

Ingrediente

1 lingură unt 1 lingură ulei 1 ceapă, tocată mărunt 230 g ciuperci, feliate 2 căţei de usturoi, pisaţi 1 linguriţă capere 350 g ficăţei de pui, spălaţi bine şi uscaţi 2 linguriţe zeamă de lămâie rozmarin, după gust 50 ml vin alb sare piper

Mod de preparare

Într-o tigaie, sotezi ciupercile şi ceapa, în untul şi uleiul încins, aproximativ 5 minute. Condimentezi cu sare şi piper, după gust. Adaugi usturoiul, rozmarin şi caperele şi mai amesteci încă 1 minut. Faci loc în tigaie ficăţeilor de pui şi îi rumeneşti aproximativ 2 minute, pe fiecare parte. Torni vinul şi amesteci toate ingredientele 2 minute.

Le dai la blender până când obţii o compoziţie omogenă, ca un piure. Combini cu zeama de lămâie şi mai adaugi puţină sare şi piper, după gust. Serveşti pe pâine.