Ce ingrediente dau un gust inconfundabil cârnaţilor

62201689   raw sausages and ingredients for cooking on stone table jpeg

În magazine găseşti o o mare variatate de cârnaţi, dar cei mai buni rămân tot cei făcuţi în casă. În cantităţi rezonabile, îi poţi savura toată iarna, iar cu umpluturi sănătoase şi alături de murături nu vor fi o ameninţare pentru silueta ta.

Suculenţi sau crocanţi, afumaţi sau uscaţi, cârnaţii conţin diverse combinaţii de cărnuri şi sunt asezonaţi cu condimente care diferă de la o regiune la alta. Radu Anton Roman, în cartea sa „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti“, spunea: „Cine n-a auzit de celebrii virşli de Haţeg, cârnaţi de oieri, făcuţi din carne de capră şi oaie (...), amestecată, de cârnaţii de Pleşcoi de pe Valea Buzaielor, umpluturi iuţi, din carne de vită, de patricienii munteneşti, jumătate vită, jumătate porc, înfoiaţi ca nişte ţaţe de mahala, de ghiudemul ori babicul de Dobrogea, uscături făcute din oaie şi vită, de pateticii cârnăciori de Bran, cu miez de ciută şi căprioară (...)?“.

Cârnaţii afumaţi rezistă mai mult

Prin afumare, cârnaţii au nu numai o aromă deosebită, dar acest procedeu de preparare are şi alte efecte: antioxidant, anbacterian, datorită acizilor şi fenolilor prezenţi în fum. Afumarea reduce pH-ul şi e un bun înlocuitor al nitriţilor şi nitraţilor care se adaugă pe post de conservanţi în mezeluri. Face carnea fragedă şi suculentă. E important ca afumarea să nu se facă prin arderea cărbunilor, ci a lemnelor, iar fumul să nu fie fierbinte, ci rece, cu mai puţine substanţe nocive.

Usturoiul, ingredientul-cheie

Trandafirii, vestiţii cârnaţi olteneşti, dar şi cârnaţii moldoveneşti cu carne de porc au un gust deosebit datorită usturoiului din compoziţia lor, dar şi datorită cimbrului şi a sării. Usturoiul  scade tensiunea arterială, nivelul de colesterol rău, combate ateroscleroza. Acelaşi ingredient favorizează eliminarea toxinelor, detoxifierea, creşterea imunităţii, dispariţia durerii de cap şi a oboselii. Pe de altă parte, cimbrul calmează durerile de stomac. O linguriţă de cimbru are aceeaşi cantitate de antioxidanţi cât un morcov, datorită flavonoidelor cărora li se datorează şi efectele antiinflamatoare. Nu uita totuşi să mănânci cârnaţii cu măsură!

Condimente cu efect medicinal

Boiaua, usturoiul, piperul, sarea şi cimbrul sunt ingredientele din cârnaţii ţărăneşti care îi cuceresc pe gurmanzi. De altfel, boiaua dă un roşu frumos cârnaţilor de Bihor. Fără ienibahar, caltaboşii n-ar avea acelaşi farmec. Condimentele au certe proprietăţi medicinale: îmbunătăţesc digestia şi funcţiile ficatului. Boiaua, ienibaharul, piperul stimulează secreţia de endorfină, aşa-numitul hormon al fericirii.

Bine de ştiut!

Cârnaţii se afumă după ce s-au zvântat puţin, nu imediat ce au fost făcuţi.