Cea mai rapidă reţetă de sărăţele

Cea mai rapidă reţetă de sărăţele jpeg

Dacă te-ai săturat de mezeluri la micul dejun şi vrei un aperitiv foarte gustos, sănătos şi foarte rapid, iată cea mai rapidă reţetă de sărăţele. Simple, cu brânză sau cu chimen, sărăţele sunt idea perfectă pentru o gustare mereu la îndemână, iar copiii sunt cei mai fericiţi să ronţăie în orice moment al zilei ceva bun.

Ingrediente Sărăţele:

- Un pachet de unt sau 180 grame de untură ca să iasă şi mai bune; combinaţie 100 g unt şi 100 g untură - 400 g făină - 200 g iaurt - 25 g de drojdie - 1 linguriţă zahăr - 1 linguriţă sare - 1 linguriţă Chimion măcinat - 1 ou pentru uns deasupra - Caşcaval ras, chimen de presărat, telemea uscată rasă

Mod de preparare Sărăţele:

Această reţetă este cea mai rapidă reţetă de sărăţele, aluatul se face imediat şi este cel mai bine să fie făcut în casă, aşa vor ieşi sărăţelele fragede şi proaspete. Se pune făina, de preferat cernută înainte, într-un bol mare şi peste se pune grăsimea rece tăiată bucăţele (untul sau untura). Drojdia şi zahărul se încorporează într-un castronel separat. Grăsimea şi făina se freacă încet cu vârful degetelor până se obţine o compoziţie uşor nisipoasă. Se adaugă apoi sarea şi chimionul măcinat.

Apoi, se pun pe rând drojdia lichefiată în zahăr şi iaurtul (se pun 150 de grame de iaurt şi dacă mai este nevoie se pune şi restul). Se frământă bine toată compoziţia până la omogenizare, este foarte rapid, durează 5 minute. Aluatul trebuie să fie mai tare, mai tare şi decât aluatul de pâine, de aceea nu se pune tot iaurtul de la început, ci doar dacă este absolut necesar. Aluatul se face ca o bilă mare şi se lasă la crescut timp de 20 de minute la temperatura bucătăriei. Este bine să fie mai cald.

Se preîncălzeşte cuptorul la 180 de grade. Aluatul se taie în două după ce a crescut şi se întinde cu ajutorul unui făcăleţ. Foile să fie cam de 3 mm grosime şi să fie de formă dreptunghiulară. Sărăţelele se decupează cu ajutorul unui cuţit dat cu făină mereu sau cu rola de patiserie. De preferat să fie de 1,5 cm lăţime şi cât vreţi de lungi.

Se bate oul bine cu furculiţa, se ung sărăţelele tăiate şi se presară cu chimen, telemea sau caşcaval sau cu toate, în funcţie de preferinţă.

Tava se acoperă cu hârtie de copt şi se aşază sărăţelele cu o mică distanţă între ele, nu vor creşte prea mult, nici nu se vor lăţi, dar veţi mişca tava şi se pot lipi. Din această compoziţie ies două tăvi pline cu sărăţele crocante. Nu se lasă mai mult de 20 de minute pentru a nu se arde, sunt excelente crocante. Rezistă mult timp într-un loc închis şi răcoros, asta în cazul în care credeţi că vor rezista. Poftă bună!