Cea mai simplă reţetă pentru savarine de casă

2 shutterstock 1778487959 jpg jpeg

Prăjutra nelipsită din galantarele cofetăriilor poate fi preparată acasă de orice gospodină, reuşita fiind garantată de autorul unei cărţi de bucate care au inspirat bunicile noastre.

Cele mai sigure reţete sunt cele originale, după care s-au inspirat şi bunicile noastre. „Adevărul” propune reţeta de savarine din Cartea de bucate a lui M. Sevastos, editată în 1956.

Ingrediente pentru blatul de savarine: - 250 grame făină - 175 grame unt - 12 grame drojdie - 15 grame zahăr - 4 ouă - 150 ml lapte cald - 8 grame de sare

Aluatul de savarină se lucrează ca aluatul de cozonac. Punem făina într-un castron şi facem o adâncitură. Diluăm drojdia cu 50 ml lapte călduţ sau apă şi o punem în adâncitura făcută în făină. Cu furculiţa amestecăm până când se formează un fel de cremă. Lăsăm maiaua să crească 15-20 minute. Punem apoi în adâncitură cele 4 ouă şi restul de lapte călduţ şi facem plămădeala din făină.

Adăugăm zahărul şi sarea, apoi untul topit şi răcit. Amestecăm cu lingura de lemn până se omogenizează. Ducem aluatul la un loc cald şi îl lăsăm să crească. Ungem formele de savarină cu unt şi o tapetăm cu făină sau pesmet. Amestecăm aluatul de 2-3 ori şi umplem fiecare formă numai pe jumătate ca să aibă loc de crescut. Când aluatul s-a ridicat până la marginea formei îl dăm la cupotorul încins şi lăsăm la copt 30-35 de minute. Scoatem tava din cuptor şi lăsăm să se răcească. În acest timp preparăm un sirop din 300 de grame de zahăr şi 150 ml de apă. Dacă dorim, putem adăuga o esenţă de romFierbem până se topeşte zahărul.

Turnăm sirop peste savarină cu lingura după ce tăiem cu cuţitul partea întărită pentru ca miezul să poată absorbi tot siropul. Lăsăm savarinele să se răcească, apoi le scoatem pe o tavă. O stropim cu rom şi ungem cu gem de căpşuni sau zmeură.

FOTO Shutterstock