Cele mai bune băuturi calde de iarnă (fără alcool)

1 bauturi calde pentrtu zile reci de iarna jpg jpeg

În perioada rece din an stilul nostru alimentar trece prin mai multe schimbări. Pe de o parte, organismul are aceeaşi nevoie de lichide, dar senzaţia de sete nu este la fel de puternică precum vara. Pentru cei care nu se mulţumesc să bea doar apă, există alternative excelente, gustoase, cu proprietăţi benefice, care hidratează, încălzesc şi binedispun.

 

Lapte cu banane şi cafea

Nu se poate descrie în cuvinte cât poate să fie de plăcută la gust această combinaţie. Se face repede, este caldă, reconfortantă, te hidratează şi te hrăneşte în egală măsură. Dacă o încerci, trebuie să-ţi asumi riscul că poate produce dependenţă. Se poate prepara şi o cantitate mai mare, care se păstrează la rece şi se încălzeşte uşor înainte de consum.

Ai nevoie de ¾ cană de lapte cald, o ceaşcă de cafea tip espresso de foarte bună calitate, proaspăt făcută, o banană bine coaptă şi un praf de scorţişoară. Laptele cald se combină cu cafeaua. Pune toate ingredientele în blender şi omogenizează cu câteva impulsuri scurte, apoi agită încă puţin ca să se înspumeze. În loc de scorţişoară poţi să foloseşti anason.

cafea

Ciocolată caldă cu lapte de cocos

Este o explozie de gust fabulos, o combinaţie perfectă între ciocolată şi cocos. Rezultatul este o băutură densă, catifelată şi cu o aromă fină, perfectă pentru momentele de răsfăţ. Ai nevoie de o cană de lapte de cocos, o cană de lapte condensat dulce, jumătate de tabletă de ciocolată amăruie, cu multă cacao (de preferat peste 75%), o lingură de cacao pudră, aromă de vanilie, un praf de sare, o cană de lapte integral şi frişcă pentru servit. Din aceste cantităţi ies trei căni. Pune laptele de cocos, laptele obişnuit şi laptele condensat într-un vas, pe foc. Rupe în bucăţi ciocolata şi adaug-o în amestec. Pune pudra de cacao, sarea şi vanilia şi ţine totul pe foc mic circa 15 minute, amestecând cu un tel pentru a se omogeniza. Serveşte imediat cu frişcă, pusă direct în cană.

Ceai cu lapte în stil englezesc

Este o băutură simplă, pe care o poţi face imediat. Nici nu are nevoie de o reţetă, pentru că este o combinaţie de ceai negru cu lapte spumos şi aromă de vanilie. Este necesar, pentru bucuria gustului, să foloseşti o esenţă de vanilie veritabilă. Merge la fel de bine cu orice altă aromă (de portocale, rom sau migdale). Însă, înainte de toate, alege un ceai negru de calitate.

Pune plicul de ceai în jumătate de cană de apă clocotită timp de 2-4 minute. În timp ce ceaiul infuzează în apă, încălzeşte o jumătate de cană de lapte. Foloseşte un tel pentru a-l agita, astfel încât să facă spumă, sau spumează laptele într-un dispozitiv special. Scoate plicul de ceai şi adaugă laptele amestecând încet. La final pune esenţa. Este perfect neîndulcit, dar dacă preferi o variantă dulce poţi adăuga miere sau zahăr.

Ceai marocan

Se face cu mentă proaspătă şi ceai negru. Ceaiul marocan tradiţional este excesiv de dulce, dar poţi regla cantitatea de zahăr în funcţie de gustul propriu. Ai nevoie de mentă proaspătă, frunze şi crenguţe, ceai negru, miere şi apă. Pune ceaiul negru şi toarnă apă clocotită peste el. Lasă să infuzeze bine, circa cinci minute. Adaugă miere (sau zahăr, alb ori brun). Pune din nou pe foc şi, când clocoteşte, adaugă menta proaspătă. Acoperă şi lasă-l să mai stea alte cinci minute. Savurează-l fierbinte. În loc de mentă poţi folosi orice alte plante aromatice vrei: verbena, salvie tei, lavandă.

Ceai de muşeţel cu lapte şi miere

Dacă ai norocul să găseşti ceai de muşeţel bine uscat, din flori culese la vreme şi parfumate, atunci vei putea prepara cel mai bun somnifer şi calmant din lume. Gustul combinaţiei – lapte, miere, ceai de muşeţel şi puţină scorţişoară – este fabulos. Secretul stă în prepararea unui ceai de muşeţel concentrat. Pentru o cană şi jumătate de ceai ai nevoie de patru plicuri de ceai de muşeţel şi o cană şi jumătate de lapte integral rece. Poţi folosi şi lapte de cocos sau de migdale. Fierbe apa şi adaugă ceaiul. Lasă-l să infuzeze bine, timp de zece minute. Strecoară, înfierbântă din nou, până aproape de fierbere, adaugă scorţişoara şi mierea, amestecă şi umple cănile pe jumătate. Completează cu lapte rece, înspumat (dacă nu ai un aparat, pune laptele într-o sticlă, pune dop şi agită cât se poate de bine). Presară puţină scorţişoară şi gata. Delectează-te!

Combinaţiile dintre lapte, cacao, cafea, ciocolată (albă sau neagră), ceai negru, plante aromate, miere şi arome naturale sunt micile bucurii care fac zilele de iarnă mai frumoase şi mai colorate.

FOTO Unsplash.com