Chec cu căpşuni

OLYMPUS DIGITAL CAMERA jpeg

Cui nu i-ar plăcea un chec cu fructe de sezon? Varianta pe care ţi-o propunem astăzi este una de sezon, cu căpşuni, dar se poate face şi cu prune, mere sau, de ce nu, chiar cu rubarbă. În funcţie de anotimp.

Ingrediente

Pentru aluat

200 ml lapte 40 g drojdie proaspătă 100 g zahăr + 1 linguriţă 500 g făină + 1 linguriţă 150 g unt 5 gălbenuşuri 2 ouă 50 g smântână grasă 2 linguri rom o treime linguriţă sare

Pentru umplutură

500 g căpşuni

3 linguri zahăr brun

coaja răxuită de la o lămâie

seminţele de la un baton de vanilie

Pentru aluatul fărâmicios de deasupra

50 g zahăr brun

70 g făină

o pişcătură sare

50 g unt

Mod de preparare

Începem prin pregătirea aluatului-bază. Măsoară o lingură de lapte şi las-o deoparte. Încălzeşte puţin laptele rămas şi dizolvă drojdia în el. Adaugă o linguriţă de zahăr şi una de făină, amestecă, acoperă cu un şervet şi lasă pentru 30 de minute într-un loc cald să crească.

Amestecă untul cu zahărul într-un blender până când s-au amestecat bine, apoi adaugă ouăle, unul câte unul, amestecând incontinuu. Lasă deoparte.

Cerne făina într-un vas mare. Adaugă maiaua şi amestecă şi frământă cu mâna sau cu un mixer. Adaugă smântâna şi frământă. Apoi, în 2-3 reprize, adaugă mixtura de ouă, amestecând în permanenţă. Acum începe adevăratul proces de frământare, care n-ar trebui să dureze mai mult de 20-25 de minute. Aluatul ar trebui să fie, în final, moale şi elastic. Încălzeşte lingura de lapte pe care ai dat-o deoparte mai devreme, adaugă sare şi amestecă.

Încălzeşte romul, dar ai grijă să nu fie fierbinte şi pune ingredientele lichide în aluat. Frământă repede până când se amestecă bine, acoperă cu un prosop şi lasă la crescut cam 50 de minute. Aluatul ar trebui să-şi dubleze volumul.

Acum să ne ocupăm de căpşuni. Spală fructele, taie-le felii, amestecă-le cu zahăr brun şi lasă-le deoparte 30 de minute ca să se scurgă sucul. După exact jumătate de oră, scapă de excesul de lichid lăsat de căpşuni. Adaugă coaja de lămâie şi seminţele de vanilie peste ele. Amestecă.

Pregăteşte o tavă de cuptor, „mâzgălind-o“ cu unt şi apoi tapetează cu hârtie de copt. La această oeră, aluatul nostru ar trebui să fie crescut frumos. Transferă-l în tava pregătită, folosindu-te chiar şi de o lingură. Deasupra, aşază căpşunile. Laşi iar la crescut jumătate de oră.

Încinge cuptorul. A venit rândul aluatului fărâmiţat de deasupra. Amestecă într-un bol ingredientele uscate: zahărul, făina, sarea şi untul. Până obţii un aluat care se fărâmiţează. Când a trecut jumătatea de oră, presară pe deasupra din aluatul fărâmicios, bagă la cuptor prăjitura şi coace-o jumătate de oră, la flacără medie.

Verifică din când în când. dacă începe să devină maronie pe margini, dă focul puţin mai mic. Când e gata, opreşte focul şi lasă prăjitura în cuptor 10-15 minute, apoi scoate şi lasă să se răcească complet.

Serveşte cu cea sau cafea la orice oră din zi şi din noapte!

sursa: bitethesegoodies.blogspot.ro