Chec cu castane, deliciu de toamnă

chec cu castane 1 jpeg

Este o reţetă inventată de o pasionată de bucătărie şi de deserturi. Este preferata prietenilor săi, dar şi a familiei. Îţi garantăm că îţi va plăcea şi ţie!

Chec cu castane - Ingrediente:

250 de grame de piure de castane la pachet (nu din cel la borcan, care e mult mai umed) 150 de grame de unt cu 80% grasime 5 oua 180 de grame de faina 50 de grame zahar brut de trestie (optional, dar ajuta si la gust si la culoarea frumoasa) 180 de grame de zahar 1 lingurita extract de vanilie 3 grame de praf de copt (asta inseamna o lingurita rasa sau chiar mai putin) 1 praf de sare 40 de grame de ciocolata neagra taiata in bucatele (se poate inlocui cu nuci, eu cred ca cel mai nimerite ar fi bucatele de castane glasate, dar nu am avut de unde sa iau o asemenea avutie) zahar pudra, ciocolata topita pentru finisat

Chec cu castane - Mod de preparare:

1. Porniti cuptorul si setati-l la 180 de grade Celsius. Pregatiti o forma de chec (28x10x10 cm) pe care puteti s-o ungeti bine de tot cu unt si s-o tapetati cu faina sau sa folositi hartie de copt (varianta cu hartie de copt e mai rapida dar ungand forma cu unt si tapetand-o cu faina se va obtine o crusta cu gust foarte bun). Se cantaresc toate ingredientele.

2. Se separa 4 oua, galbenusurile deoparte, albusurile separat. Intr-un castron, se mixeaza piureul de castane, untul la temperatura camerei, 90 de grame de zahar, zaharul brun si extractul de vanilie. Se adauga pe rand galbenusurile, mixand energic dupa fiecare, la fel si oul intreg pastrat. Faina se amesteca cu praful de copt si ciocolata taiata bucatele si se adauga peste crema de unt si castane. Se omogenizeaza cu mixerul la viteza mica.

3. Separat, albusurile se bat spuma cu sarea si se adauga treptat cele 90 de grame de zahar ramase. Se bate spuma pana cand este ferma, lucioasa iar cristalele de zahar s-au dizolvat complet. Se incorporeaza 1/3 din albusuri in compozitia cu castane, pentru a o face mai supla. Se adauga si restul de albusuri care – foarte important! – se vor incorpora cu o spatula elastica, ridicand compozitia de pe fundul vasului catre suprafata, asa incat sa nu se piarda aerul acumulat de albusuri, care este principalul agent de crestere al acestui chec. In niciun caz nu se amesteca circular, se procedeaza cu multa blandete.

4. Aluatul se toarna in forma dinainte pregatita si se da la cuptorul preincins la 180 de grade Celsius, la o inaltime medie.

5. Checul se coace timp de 45 – 50 de minute, poate chiar mai mult. Evident, proba cea mai relevanta este cea cu scobitoarea: daca o scobitoare infipta in aluat iese inapoi curata, checul e copt. Va fi nevoie sa se supravegheze checul pe timpul coacerii si deindata ce s-a colorat la suprafata, sa se acopere cu o folie de aluminiu sau o bucata de hartie de copt umezita. Deasemenea, daca va stiti cuptorul ca arde in partea de jos, e bine sa protejati checul dubland grilajul metalic cu o tava (tava cuptorului).

Cand este gata, checul se scoate imediat din forma si se raceste pe un gratar, intorcandu-l de cateva de pe o parte pe cealalta si abia catre final asezandu-l in picioare (daca nu se va proceda astfel, sunt mari sanse sa se incruzeasca, in ciuda faptului ca a fost bine copt).

Sursa

Sursa