O zi a mai rămas până la Crăciun, motiv pentru care îţi recomandăm această reţetă delicioasă de cozonac cu mac.

Ingrediente:

Pentru aluat

  • 1 kg făină
  • 4 gălbenuşuri
  • 100 g unt topit
  • 100 ml ulei
  • 300 g zahăr
  • 25 g drojdie
  • 500 ml lapte
  • 1 linguriţă esenţă de vanilie Dr. Oetker
  • 1 plic Finesse coajă rasă de lămâie
  • 1 plic Finesse coajă rasă de portocale
  • 1 praf de sare

Pentru umplutură

  • 500 ml lapte
  • 300 g mac
  • 150 g zahăr
  • 2 linguri esenţă de vanilie
  • 1 ou, pentru uns

Mod de preparare cozonac cu mac:

Pentru aluat, cerni făina de două ori. Freci drojdia cu o lingură de zahăr, cu una de lapte cald şi cu una de făină. Maiaua obţinută o torni într-o gropiţă făcută în mijlocul făinii şi o laşi să crească 20-30 de minute. Dizolvi zahărul în lapte şi freci gălbenuşurile cu sarea. Amesteci maiaua cu făina, torni laptele, uleiul, untul, esenţa de vanilie Dr. Oetker, pui gălbenuşurile, sarea şi coaja rasă de lămâie şi de portocală Finesse. Frămânţi aluatul 15-20 de minute, apoi îl acoperi cu un prosop şi-l laşi să crească, într-un loc cald, până îşi dublează volumul.

Între timp, pregăteşti umplutura. Pui la fiert, 15 minute, laptele cu macul şi cu zahărul. Strecori macul şi-l amesteci cu esenţa de vanilie.

Împarţi aluatul în patru bucăţi egale din care întinzi foi. Pui pe fiecare foaie câte un sfert din umplutura de mac şi rulezi capetele astfel încât să se unească la mijlocul foii. Aşezi cozonacii în tăvi, cu partea rulată în jos, îi ungi cu oul bătut şi-i mai laşi să crească 15 minute. Îi dai la cuptor până trec testul cu scobitoarea.
 

Loading...