Cresc sau nu ouăle colesterolul? Află cât de adevărat este acest mit!

oua ochiuri jpeg

Deşi către ultimele decenii ale secolului XX s-a menţinut ideea că nivelul colesterolului creşte dacă mâncăm mai mult de 2 ouă pe săptămână, în ultimii ani experţii în boli cardiovasculare au început să respingă tot mai des acest mit. Îţi prezentăm pe larg mai multe informaţii, astfel încât să nu îţi mai fie teamă să consumi ouă, crezând că îţi va creşte astfel riscul de boli de inimă.

În prezent, specialiştii sunt de acord cu următoarea afirmaţie: este un mit că ouăle sunt nocive pentru sănătatea inimii tale. Ouăle pot face parte dintr-o dietă echilibrată, în ciuda faptului că au o reputaţie „proastă“ datorită conţinutului lor de colesterol.

Ouăle conţin, într-adevăr, o parte de grăsimi saturate, dar untul de pe felia de pâine prăjită şi baconul pe care îl mănânci la micul dejun pe aceeaşi farfurie cu ouăle vor avea o contribuţie mai mare asupra aportului general de grăsimi „rele“.

Efectul consumului de ouă este minim

Medicii nutriţionişti spun că ouăle de găină au un conţinut ridicat de colesterol, dar efectul consumului de ouă asupra colesterolului din sânge este minim, comparativ cu efectul grăsimilor trans şi grăsimilor saturate.

Riscul legat de bolile de inimă poate fi mai degrabă legat de alimentele care acompaniază ouăle de pe farfuria noastră, cum ar fi sodiul (sau sarea) din bacon, cârnaţi, şuncă şi jambon şi grăsimile saturate sau uleiurile cu grăsimi trans utilizate pentru a prăji ouăle şi pentru a rumeni baconul.

Majoritatea oamenilor sănătoşi pot mânca până la 7 ouă într-o săptămână, fără să îşi crească astfel riscul de a suferi de boli cardiovasculare. Unele studii au arătat că acest consum regulat de ouă poate, de fapt să prevină anumite tipuri de accidente vasculare cerebrale.

Dar lucrurile stau cu totul altfel pentru oamenii care suferă de diabet. În acest caz, dacă un bolnav mănâncă 7 ouă pe săptămână, va creşte semnificativ riscul ca el să sufere de boli cardiovasculare.

Potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite, un ou mare are aproximativ 186 miligrame (mg) de colesterol, iar întreaga cantitate se găseşte în gălbenuş. Atunci când te hotărăşti dacă să incluzi sau nu ouăle în dieta ta, ia în considerare recomandările zilnice în privinţa limitelor colesterolului din alimentaţie:

• Dacă eşti o persoană sănătoasă, nu consuma mai mult de 300 mg de colesterol pe zi. • Dacă suferi de diabet sau ai colesterolul mărit sau suferi de boli de inimă, limitează consumul zilnic de colesterol la cel mult 200 mg pe zi.

Dacă îţi plac ouăle, dar nu vrei să consumi colesterolul din ele, foloseşte în omletele tale doar albuşurile. Acestea nu conţin colesterol.

image

Cum alegi variantele sănătoase

Medicii nutriţionişti spun că opţiuni mai sănătoase, comparativ cu ouăle prăjite în ulei, pot fi: un ou fiert, un ou poşat sau un ou făcut jumări. Trebuie doar să fii atent la ce adaugi în ele atunci când le prepari.

De exemplu, evită să găteşti ouăle jumări în unt. Foloseşte o tigaie antiaderentă şi adaugă puţin ulei nesaturat. Înlocuieşte untul de pe pâinea ta prăjită cu o margarină cu grăsimi bune nesaturate şi dacă îţi place să mănânci ouăle cu ketchup, aminteşte-ţi că produsul are un conţinut foarte mare de zahăr şi sare.

Cum găteşti oul poşat perfect

Indiferent că vrei să îl foloseşti deasupra unei salate, într-un risotto sau pe o felie simplă de pâine prăjită, oul poşat merită încercat. Mai jos îţi detaliem etapele:

image

Foloseşte ouă cât mai proaspete, pentru a evita ca albuşurile să se transforme într-o masă de spumă în cratiţă. Începe prin a sparge ouăle în căni sau boluri separate.

image

Apa trebuie să fie suficient de fierbinte pentru a fierbe oul, dar nu prea fierbinte. Fii cu ochii pe vas, pentru a observa punctul de dinainte ca apa să dea în clocot, când se formează bule mari pe fundul cratiţei, înainte de a adăuga ouăle.

image

Introducerea ouălor în apă reduce temperatura. Este esenţial să permiţi apei să revină la stadiul în care făcea acele bule mari pe fundul cratiţei, apoi redu flacăra şi fierbe ouăle 3-4 minute. Stropeşte uşor suprafaţa oului cu apa din jur, ca să se fiarbă uniform.

image

Foloseşte o spatulă sau o spumieră pentru a ridica ouăle poşate din apă. Lasă excesul de apă să se scurgă din ouă înainte de a le aşeza pe o farfurie şi înainte de a le mânca.

Reţine: Un studiu din 2016 de la University of Eastern Finland arată că un aport relativ mare de colesterol din alimentaţie (sau regula de a mânca un ou pe zi) nu este asociat cu un risc mărit în ceea ce priveşte incidenţa bolilor de inimă. Aceste concluzii au fost publicate în „American Journal of Clinical Nutrition“.

Citeşte şi: Care sunt cei mai sănătoşi peşti din România

Care sunt cei mai sănătoşi peşti din România

Care sunt cele mai sănătoase alimente în 2017, potrivit nutriţioniştilor

Care sunt cele mai sănătoase alimente în 2017, potrivit nutriţioniştilor

Ce fructe şi legume nu se strică la temperatura camerei

Ce fructe şi legume nu se strică la temperatura camerei