Cum să înveţi să găteşti dacă ai două mâini stângi

1 articol gatit jpg jpeg

Atunci când erai copil, ai fost răsfăţata familiei, bunica nu te lăsa nici măcar să îţi adaugi piper în ciorbă, iar mama mereu te vedea avocată şi-ţi repeta că o femeie nu trebuie să ajungă la cratiţă. Anii au trecut, iar acum singura mâncare pe care o poţi prepara e supa la plic.

Nu e nicio dramă. Dacă începe să te atragă gătitul, poţi începe oricând să înveţi să faci mâncare. Beneficiile pot fi nenumărate, pe lângă rezultatele din farfurie. Psihologii americani spun că gătitul este o terapie de tipul „activare comportamentală”, prin care te poţi relaxa şi deconecta de la problemele tale. În plus, în acest fel poţi scăpa de anxietate şi chiar de depresie. Dacă nu ai astfel de probleme, ci doar nu mai vrei să depinzi de mâncarea semipreparată şi de la restaurant, atunci îţi oferim câteva recomandări pentru a te împrieteni cu arta culinară.

Cărţi şi tutoriale

Nu e necesar să îţi cumperi zece cărţi de gătit pe care probabil nici nu le vei deschide. Esenţial e să le achiziţionezi pe cele mai bune, cum ar fi cele scrise de celebrul  Jamie Oliver, cheful englez care te va învăţa să găteşti simplu, indiferent dacă vrei să pregăteşti un Scotch Egg englezesc, o paella spaniolă sau un burger american.

Jamie Oliver

Dacă eşti nostalgică după piftia de curcan a bunicii şi sarmalele în foi de viţă, poţi comanda chiar online şi cărţile Sandrei Marin, cea care a scos o carte de bucate în România anului 1936, o lucrare care nu se va demoda vreodată. Pe de altă parte, te poţi inspira şi din blogurile şi vlogurile de cooking, acolo unde modul de preparare nu doar este explicat, ci prezentat pas cu pas.

Bucătărie

2 bucatarie jpg jpeg

Munca ta va fi mult mai uşoară dacă îţi cumperi tot ceea ce ai nevoie, de la tigăi la un set profesional de cuţite, spatule şi răzătoare. De un real ajutor îţi pot fi şi un blender, un mixer şi un smoothie maker. Toate aceste ustensile performante reuşesc să te scutească de foarte mult efort, astfel încât gătitul să devină o plăcere.

Imaginează-ţi că poţi să îţi prepari acasă hummus cu chimen în doar câteva minute dacă dispui de un blender. Boabele fierte de năut vor fi transformate în câteva secunde într-o pastă omogenă, doar prin apăsarea unui buton. Pe vremuri, gospodinele foloseau, pentru prepararea iahniei şi a altor piureuri, un zdrobitor metalic. La fel şi în cazul deserturilor savuroase, mai ales dacă eşti înnebunită după cheesecake-urile care au la bază un blat obţinut din biscuiţi graham.

Cursuri de gătit

3 cursuri jpg jpeg

Dacă nu ştiai, există chiar şi workshopuri de preparare a cozonacului sau a sarmalelor. În cadrul acestor cursuri, a căror durată poate varia, în medie,  de la trei ore la trei săptămâni, înveţi să prepari reţete delicioase. În general, acestea sunt bazate exclusiv pe practică, sub atenta supraveghere şi ghidare a unui chef.

Ingredientele sunt, în prealabil, pregătite de către trainer şi, de obicei, se alternează realizarea mai multor mâncăruri pentru a optimiza întreg procesul de gătire. Recomandările trainerului nu se limitează doar la modul de preparare al felurilor de mâncare din cadrul cursului, ci şi  recomandări privind ingredientele folosite, evitarea unor greşeli frecvente. La final, dacă ai nevoie şi de o validare din exterior, vei primi o diplomă şi, uneori, chiar un certificat de absolvire.

A şti să găteşti, mai ales în zilele noastre, în care oamenii mănâncă nesănătos reprezintă un mare avantaj. În primul rând, vei învăţa cum să te hrăneşti sănătos, astfel încât să asiguri organismului tău nutrienţii necesari. În al doilea rând, vei putea să-ţi inviţi prietenii la tine şi să-i surprinzi cu o cină care poate concura cu una dintr-un restaurant de lux.

Sursă: unsplash.com