Croasante cu unt

croasant jpg

„Strămoșul“ croasantului modern este kipferl, care își are originea în Austria. Acesta era un produs de patiserie dulce, mic, curbat, realizat din aluat de drojdie, ceea ce îl făcea să aducă la gust cu o chiflă. Din cauza faptului că nu conținea unt, nu avea textura de foitaj atât de îndrăgită în zilele noastre.

Ingrediente

500 g făină

7 g sare

7 g zahăr

2 g drojdie uscată

250 ml lapte

250 g unt rece

Mod de preparare

Într-un bol mare, pui făina, sarea și zahărul, adaugi drojdia și amesteci bine. Torni laptele încet, amestecând continuu până când aluatul începe să se lege. Îl frămânți până ce devine neted și elastic. Acoperi bolul cu un prosop și lași la dospit aproximativ o oră sau până când aluatul s-a dublat în volum.

După ce aluatul a crescut, îl așezi pe masa de lucru și-l frămânți ușor pentru a scoate aerul. Peste aluat pui cubulețele de unt rece, astfel încât să acoperi toată suprafața.

Cu un sucitor, întinzi aluatul în formă de pătrat sau dreptunghi, îl împăturești în trei, ca pe o scrisoare, apoi întorci aluatul cu fața în jos. Întinzi aluatul iarăși, la o grosime de aproximativ 3 mm, și îl împăturești din nou în trei. Acoperi cu folie de plastic și-l pui în frigider pentru cel puțin o oră.

Scoți aluatul din frigider, îl întinzi din nou la o grosime de aproximativ 3 mm și tai în forma croasantelor dorite. Le așezi într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, acoperi cu un prosop și lași la dospit 30-45 de minute sau până când croasantele au crescut și s-au umflat.

Preîncălzești cuptorul, ungi croasantele cu ou bătut sau cu lapte, pentru a le da o culoare aurie și introduci tava în cuptor 15-20 de minute sau până când sunt aurii și crocante. Pot fi servite calde sau la temperatura camerei.