Prăjitură Mimosa

prajitura mimosa jpg

Ce poate fi mai plăcut decât să savurezi un desert delicios în compania persoanelor dragi

Ingrediente pentru prăjitura Mimosa

Pentru blat:

5 ouă
125 g zahăr
100 g făină
25 g amidon alimentar
1 linguriță extract de vanilie
1 vârf de cuțit sare

Pentru cremă: 
5 gălbenușuri
175 g zahăr
500 ml lapte foarte gras
125 ml smântână de gătit
1 păstaie vanilie
50 g amidon alimentar
2 linguri zahăr pudră  

Pentru sirop:
130 ml apă
75 g zahăr
70 ml lichior cireșe amare

Pentru decor: 
50 g zahăr granule pentru décor

Cum faci prăjitura Mimosa

Mixezi bine ouăle cu sarea și vanilia la viteză moderată, adaugi în ploaie zahărul și mai mixezi 15 minute, până când ouăle și-au triplat volumul și ai obținut un amestec cremos și ușor îngroșat. Cerni făina împreună cu amidonul și adaugi ușor și praful de copt, apoi adaugi în amestecul cremos și încorporezi. Torni compoziția într-o tavă de tort, tapetată cu hârtie de copt, bagi la cuptor 40 de minute, testând cu scobitoarea pentru a vedea dacă s-a pătruns. Lași să se răcească complet înainte de a-l scoate din tavă. Cu un cuțit de pâine, tai blatul în 4 felii la orizontală.

Într-o cratiță torni laptele, adaugi smântâna, păstaia de vanilie fără semințe și încălzești la foc mic, până aproape de fierbere. Între timp, bați gălbenușurile cu zahărul și semințele de vanilie, amidonul și amesteci. De îndată ce laptele este fierbinte, scoți păstaia și pui în amestecul de gălbenușuri, amestecând constant cu un tel. Lași să se îngroașe la foc mic, apoi dai la răcit. 

Într-un bol, adaugi smântâna lichidă și zahărul pudră și bați bine cu telul.

Transferi crema într-un alt bol în care adaugi frișca și amesteci cu o spatulă foarte ușor de jos în sus. Dai apoi la frigider pentru a se întări 30 de minute.

Cât timp crema e la frigider, pui pe foc apa și zahărul atât cât să se dizolve, iei de pe foc, adaugi lichiorul și încorporezi. 

În tava în care s-a copt blatul, așezi folie de plastic și montezi prăjitura. Așezi prima felie, o stropești cu puțin sirop, adaugi ¼ din cremă și nivelezi cu o spatulă, pui a doua felie de blat, o stropești cu sirop, apoi ¼ din cremă. La final va fi cea de-a treia felie, însiropată și ea. Îmbraci uniform prăjitura cu crema rămasă.

Din ultima felie, care trebuie să fie mai groasă, tai cuburi mici sau o faci firimituri pe care le presari deasupra și pe lateralul prăjiturii. După ce întreaga suprafață a fost acoperită, pui prăjitura în frigider câteva ore. O decorezi cu zahăr granule pentru decor turnat în ploaie, mentă și afine.