Afinată bucovineană reţeta

Este vremea afinelor, fructe extrem de sănătoase din care se prepară mult iubita afinată, băutură alcoolică digestivă, care are o aromă de neegalat. Reţetele acestei băuturi diferă de la regiune la regiune, dar una dintre regiunile ţării unde se găseşte afinată de calitate superioară este Bucovina.
Aşadar, v-am pregătit reţeta de afinată bucovineană, pe care să o preparaţi în propria gospodărie şi de care să vă bucuraţi toată iarna, cu măsură, evident. Mare grijă la alegerea afinelor, cele mai de calitate sunt cele culese din zone cu altitudine mare, cele naturale cu vitamine şi aroma deosebită. Afinele cumpărate din piaţă sunt, de obicei, tratate şi de seră. Acest lucru nu reprezintă neapărat o problemă, însă adevărata aromă a băuturii este dată de fructele care cresc natural.
Ingrediente Afinată bucovineană reţeta:
- 5 kg de afine
- 2 kg de zahăr
- 1,5 litri de alcool de 80 de grade
Mod de preparare Afinată bucovineană reţeta:
Afinata este o băutură ce se prepară pe timpul verii pentru zilele răcoroase de iarnă. Aceasta pentru că are nevoie de câteva luni bune să se facă o licoare aromată, gustoasă şi alcoolică, deci se lasă cât mai mult la macerat.
Afinele proaspăt culese se curăţă de codiţe şi se spală bine. Într-o damigeană de 8-10 litri se pune un strat gros de afine, unul de zahăr şi se continuă aşa până se epuizează ingredientele. Evitaţi să puneţi zahăr pe fundul sticlei, acesta se va dizolva mai greu.
Se leagă damigeana la gură cu o bucată de tifon şi se lasă undeva la soarea pentru a se dizolva bine tot zahărul. Compoziţia va arăta ca un sirop bun de afine. Când observaţi că zahărul s-a topit în întregime, se adaugă alcoolul de 80 de grade. La final, afinata ar trebui să aibă 30 de grade alcool. După ce se toarnă alcoolul, se acoperă damigeana cu un dop de plută şi se lasă la loc răcoros şi uscat.
Se serveşte la masă cu poftă şi măsură!