Ciorbă dobrogeană de porc

Dobrogea este cunoscută pentru ţinuturile sale largi, cu peisaje mirifice în special vara. Dacă îţi place să te plimbi, dar să şi guşti din mâncărurile dobrogene speciale, trebuie să ştii de ciorba dobrogeană cu carne de porc. Se prepară uşor, se poate folosi şi carne de vită sau oaie, dacă nu eşti neapărat mare mâncător de porc. Oricum, carnea se tocă, deci este bine să alegi carne proaspătă, pe care să o toci acasă, aşa este mult mai sigur.
Este foarte gustoasă, săţioasă şi excelentă pentru o masă copioasă cu prietenii sau familia. Merge de minune cu ardei iute, fierbinte şi proaspătă. Cine doreşte, poate servi cu pătrunjel tocat mărunt deasupra, pentru o aromă mai bună. Este nemaipomenită şi o singură porţie este de ajuns pentru toată după-amiaza.
Ingrediente Ciorbă dobrogeană de porc:
- 300 de g de carne tocată de porc - 4 cepe medii - 1 morcov - 1 ţelină - 1 păstârnac - 1 ardei gras - Fidea - 3 linguri ulei - 200 g smântână - 1 lămâie - Sare
Mod de preparare Ciorbă dobrogeană de porc:
Legumele se curăţă şi se spală. Se toacă apoi cubuleţe şi se pun la fiert împreună cu doi litri de apă cu un pic de sare. Carnea se căleşte în ulei încins, amestecând continuu şi turnând cîte puţină apă peste, treptat, până se formează nişte grămăjoare.
Legumele se lasă la fiert bine, iar la final se pune fideaua şi se mai lasă să fiarbă 2 minute. Apoi se adaugă carnea tocată călită înainte. Pentru a avea un gust mai bun, se poate căli şi ceapa împreună cu carnea. Este opţional. Se lasă câteva clocote să fiarbă carnea cu legumele şi se stinge focul. Se drege de sare, se toarnă zeama de la lămâie şi se drege ciorba cu smântână. Pentru cei care vor ciorba mai acră se poate folosi oţet sau mai multă zeamă de lămâie. Smântâna se amestecă înainte cu un polonic de ciorbă şi se pune peste ciorbă. Se serveşte fierbinte cu ardei iute. Poftă bună!