Haioşe

haiose jpeg

Mulţumim Adrianei rada din Oradea pentru această reţetă originală.

Ingrediente

1 ½ kg făină 300 g osânză 3 gălbenuşuri 3 linguri zahăr 1 praf de sare 1 lingură zahăr 2 linguri oţet apă minerală cât cuprinde

gem de căpşuni sau rahat

zahăr pudră

Mod de preparare

Din osânză şi 600 g de făină, faci o compoziţie cu care vei unge de trei ori aluatul pe care-l prepari din restul de ingrediente. Din compoziţia de osânză, faci trei grămăjoare. Din aluat, întinzi o foaie foarte subţire, pe care o ungi cu prima grămăjoară. O împătureşti, o laşi la rece o jumătate de oră şi apoi repeţi încă de două ori ungerea şi împăturitul.

După fiecare ungere, laşi aluatul la rece. Trebuie să-l împătureşti de fiecare dată în acelaşi sens. Înainte de coacere, întinzi aluatul de grosimea unui deget. Tai pătrăţele cu

un cuţit înfierbântat în foc. Umpli cu gem de căpşuni şi rahat (după preferinţe). Pui o scobitoare ca să nu curgă gemul. Le coci la foc potrivit, cu deschizătura către

interiorul cuptorului. După coacere, dai prin zahăr pudră. Sunt mai bune a doua zi.