Dulceaţă de agrişe negre

dulceata de agrise negre jpeg

Agrişele negre au numeroase întrebuinţări foarte benefice pentru organismul uman, dar cea mai cunoscută este întărirea sistemului imunitar. Bogate în vitaminele C, B1, B2, agrişele negre sunt excelente pentru prevenirea răcelilor, pentru perioadele de convalescenţă şi pentru a reda vitalitatea corpului.

Dulceaţa de agrişe negre este deci un preparat foarte gustos şi sănătos. Pentru prepararea dulceţii se aleg agrişe mari, semicoapte, care au culoarea verde deschis. Se înlătură punctul negru, se îndepărtează şi codiţele şi se spală bine în mai multe ape. Dulceaţa poate fi folosită la diverse deserturi, dar se consumă şi simplă cu pâine şi unt.

Ingrediente Dulceaţă de agrişe negre:

  • 300 de grame de agrişe negre curăţate de seminţe
  • 3 pahare de apă
  • 1 kg de zahăr
  • Extract vanilie
  • Jumătate de lămâie

Mod de preparare Dulceaţă de agrişe negre:

Fiind fructe cu perişori pe pieliţă, agrişele trebuie curăţate. Nu este neapărat nevoie, perişorii nu schimbă gustul dulceţii. Pentru cine doreşte să înlăture perişorii, să pună agrişele înainte de a le scoate sâmburii într-o farfurie şi să le stropească cu rom sau alcool, apoi să le pună pe foc. Agrişele se amestecă pe toate părţile până când dispar perişorii, apoi se clătesc cu apă rece.

O altă metodă de îndepărtare a perişorilor este de a curăţa agrişele de perişori cu ajutorul unui prosop mai aspru. Seminţele se scot cu ajutorul unui ac mai gros. Nici această operaţiune nu este obligatorie, deoarece seminţele nu schimbă gustul.

După ce agrişele sunt curăţate de perişori şi cu sâmburii scoşi, se lasă să se zvânte, apoi se pun într-o cratiţă, se amestecă cu zahărul şi apa şi se pun la foc mic. Nu se lasă să fiarbă prea mult, deoarece au un conţinut mare de pectină, care fiartă prea mult se gelatinează când se răceşte. Când siropul se leagă puţin, se pun vanilia şi lămâia şi se mai lasă câteva minute pe foc. Când se încearcă siropul, picătura de dulceaţă trebuie să se lăţească în farfurie. Când este gata, se lasă la odihnit puţin, apoi se pune în borcane. Poftă bună!