Ciocolata, „hrana“ zeilor. Cum o poți folosi la friptură

ciocolata shutterstock 1375236380 jpg

Ciocolata este unul dintre cele mai consumate alimente la nivel mondial, iar milioane de oameni se bucură zilnic de gustul și aroma sa. Cele mai mari culturi de cacao sunt în Africa de Vest, Indonezia, Brazilia și Ecuador.

Originea ciocolatei

Acum mai bine de 3.000 de ani, popoarele mayaș și aztec (America Centrală și Mexic) preparau o băutură specială din boabe de cacao, folosită în ceremonii religioase sau ca răsplată, după luptă. Totodată, fructele de cacao erau întrebuințate și ca formă de plată. Arborele de cacao a fost, inițial, cultivat în America de Sud, pentru ca mai apoi să ajungă și America Centrală. Gustul băuturii nu era cel pe care toată lumea îl cunoaște azi, ci mai degrabă era amar și picant, deoarece se adăuga și ardei iute.

Mayașii considerau ciocolata drept hrana zeilor, un aliment sacru. De multe ori, oamenii de seamă erau îngropați cu boabe de cacao, alături de alte obiecte considerate utile pentru viața de apoi. Spania a fost primul stat care a întrebuințat ciocolata în scop culinar. Îndulcită cu miere și condimentată cu vanilie și scorțișoară, băutura pe bază de cacao se servea fierbinte și era foarte populară la curtea spaniolă.

Cum alegi ciocolata de calitate

Ciocolata neagră, de calitate, este bogată în fibre, grăsimi, fier, magneziu, cupru și mangan. În plus, conține compuși organici cu puternice proprietăți antioxidante. Chiar dacă ingredientele din ciocolata vândută în comerț pot fi benefice pentru organism, sortimentele bogate în grăsimi și zahăr nu sunt recomandate. Flavonoidele din cacao pot ajuta sistemul cardiovascular, reducând colesterolul rău din sânge, inflamațiiile și prevenind formarea cheagurilor de sânge. De altfel, consumul de ciocolată neagră poate îmbunătăți sau proteja funcția creierului, ajutând memoria și gândirea.

Pentru a te bucura de beneficiile ciocolatei, consumă ciocolata neagră, în loc de ciocolată cu lapte. Cu cât conținutul de cacao este mai mare (cel puțin 70%), cu atât sortimentul este mai potrivit. Totuși, nu uita să citești eticheta, pentru că aportul de nutrimente variază în funcție de produs.

Ciocolata nu este folosită numai în deserturi, ci însoțește și feluri principale, cum este această delicioasă friptură.

Piept de curcan cu sos de ciocolată 

piept curcan sos ciocolata shutterstock 1298919922 jpg

Ingrediente

800 g piept de curcan

500 ml supă de pui

80 g ciocolată neagră

1-2 căței de usturoi 

1 lingură ulei vegetal

1 linguriță paprică

1 lingură sos iute

1 linguriță pudră de turmeric

sare

piper 

Preîncălzești cuptorul la 170 °C. Într-o tavă, torni supa de pui și adaugi uleiul, usturoiul curățat, condimentele, sare și piper, după gust. Pui carnea de curcan și acoperi tava cu folie de aluminiu. Lași la cuptor o oră și jumătate, înlături folia, întorci bucata de carne și mai ții 30 de minute, stropind pieptul cu sosul din tavă. Dai deoparte la răcorit.

Într-un vas, strecori lichidul din tavă, adaugi ciocolata și sosul iute, amesteci și mai ții pe foc mediu 5-8 minute, până ce s-a îngroșat. Servești pieptul de curcan cu sosul de ciocolată. Decorezi după imaginație.

FOTOGRAFII Shutterstock