FOTO Tort cu căpşuni şi fistic
Combinaţia de căpşuni şi fistic este una foarte reuşită. Ne-am gândit să pregătim un tort cu căpşuni şi fistic, aceste două arome perfecte într-un desert. Miezul de fistic trebuie să aibă o plăcută nuanţă verde-deschis, semn că fisticul nu a fost prăjit la temperaturi mari. Puterea îi reduce puterea antioxidantă, aşa că mâncaţi fisticul crud. Îl poţi păstra într-un recipient închis ermetic, la rece şi ferit de lumină, fisticul poate fi păstrat timp îndelungat.
Tort cu căpşuni şi fistic - Ingrediente
Pentru blat 4 ouă 150 g zahăr pudră 150 g făină ½ pacheţel praf de copt
400 g brânză de vaci sau urdă
300 ml frişcă lichidă
200 g zahăr pudră
1 pacheţel zahăr vanilat
2 linguri suc de lămâie
250 g căpşuni
6 foi de gelatină (sau echivalentul în granule)
100 ml apă
50 g gem de căpşuni
50 g fistic
250 g căpşuni
1 pliculeţ cu gelatină roşie pentru decor
Tort cu căpşuni şi fistic - Mod de preparare
Pentru blat baţi ouăle cu zahărul până se transformă în spumă. Cu grijă pui şi amesteci făina cernută cu praful de copt.
Torni această compoziţie într-o formă rotundă cu diametrul de 26 cm şi dai la cuptor pentru 45 de minute.
După ce s-a copt, laşi blatul să se răcească şi îl tai în două pe orizontală. Speli tava, o usuci, o ungi cu ulei şi o presari cu zahăr pudră. Aşezi în ea partea de jos a blatului copt. Amesteci brânza cu zahăr, zahăr vanilat şi suc de lămâie.
Prepari gelatina cu apă rece după instrucţiuni. O aduci la punctul de fierbere (dar nu o fierbi, căci se taie) şi o amesteci în brânză. Baţi şi frişca, din care opreşti câteva linguri, pentru a acoperi laterala tortului. Restul cantităţii de frişcă o amesteci în brânza cu gelatină.
Cu acest amestec ungi blatul existent în tavă, pui căpşuni curăţate, spălate şi tăiate felii, şi peste ele pui un nou strat de cremă. Dai la frigider 30 minute să se întărească.
Scoţi apoi cercul tăvii, acoperi cu partea a doua a blatului, ungi cu gem de căpşuni şi acoperi laterala tortului cu frişca oprită. Acoperi cu fisticul mărunţit.
Decorezi cu căpşuni tăiate şi prepari şi gelatina roşie aşa cum scrie pe plic. Torni gelatina roşie numai în partea de sus a tortului, peste căpşuni, dai la rece pentru 60 de minute şi apoi serveşti tortul.