Atlasul gusturilor: Bulgaria, savoare din vecini

bulgaria jpg

Deoarece mulți dintre noi își petrec vacanța de vară pe litoralul bulgăresc, iar iarna în munții lor, ne-am gândit să îți prezentăm câteva preparate și ceva istorie culinară ca să-ți facem alegerile mai ușoare.

Bucătăria bulgărească este extrem de gustoasă și diversă, însă nu foarte diferită de a noastră. De la salate, la pâine de casă, tocănițe, gogoși sau plăcinte, multe sunt transmise din generație în generație, păstrând astfel vie cultura culinară a locului. În plus, această țară este renumită pentru iaurtul gustos și brânza de capră. Unul dintre cele mai faimoase și mai populare produse servite la miculdejun este banitsa, un aluat cu diverse umpluturi, cum ar fi brânză, spanac, orez și carne, dar și un fel de clătite, buhtas (friji) sau mekitsas, un fel de gogoși care se mănâncă cu brânză sau cu dulceață. Oamenii din mediul rural cultivă legume excepțional de gustoase, motiv pentru care salatele ocupă un loc important în tradiția lor culinară. Cea mai populară salată bulgară este Shopska, cu roșii, castraveți, ceapă și brânză, dar există și alte salate care merită încercate - Salata Ciobănească, Salata Recoltei, Snezhanka, Salata Călugărului, Salata Dobrudzha, Salata cu ardei copți și multe altele.

Una dintre cele mai populare supe este Tarator, adică supă rece de castraveți, care se prepară din iaurt, castraveți, mărar, nuci zdrobite și condimente. Diverse tocane și feluri de mâncare în oale de lut sunt, de asemenea, o parte obișnuită a bucătăriei acestor meleaguri: Chomlek, Kavarma și Kapama, în regiunea Bansko. Te lăsăm însă pe tine să descoperi gustul bun din bucătăria acestei țări și îți propunem trei rețete ușor de preparat acasă.

Ciorbă de burtă Shkembe

ciorba de burta shkembe jpg

Ingrediente

600 g burtă de vită prefiartă și tăiată fâșii

1 cană lapte

piper negru

1 vârf de linguriță

praf de ardei iute

5 căței de usturoi zdrobiți

2 linguri oţet

sare

Mod de preparare

Umpli o oală cu apă și fierbi burta prefiartă încă 10 minute, apoi te asiguri că este curată, o speli bine și o lași la scurs.

Aduci 1 l de apă la fierbere, adaugi burta prefiartă și lași să mai fiarbă 20 de minute, apoi adaugi laptele. Mai aștepți să treacă 10 minute și adaugi sare și puțin ulei și mai lași să fiarbă încă 10 minute.

Într-un bol separat, amesteci usturoiul, oțetul și praful de ardei și apoi condimentezi ciorba cu ea. La final, poți adăuga piper negru. Ciorba se servește caldă.

Patatnik de cartofi

patatnik jpg

Ingrediente

4 linguri unt moale

4 linguri făină

1,5 kg cartofi

2 cepe medii-mari

4 ouă mari

1 cană brânză

sărată, rasă

2 lingurițe mentă uscată

1 linguriță sare

1 linguriță piper măcinat grosier

Mod de preparare

Ungi o tigaie de fontă cu 2 linguri de unt și torni 2 linguri de făină să tapotezi uniform tigaia.

Cureți cartofii și îi dai prin răzătoarea mare, apoi îi scurgi bine într-un prosop de bucătărie pentru a îndepărta surplusul de lichid și îi pui într-un bol mare. Toci ceapa mărunt și o adaugi peste cartofi împreună cu ouăle, brânza rasă, sare, piper și mentă și amesteci cu mâinile compoziția.

Torni cartofii în tigaia tapetată, întinzi untul rămas deasupra și cerni și făina rămasă peste unt pentru a obține o crustă crocantă.

Dai la cuptor 45 de minute sau până s-a rumenit. Se servește caldă.

Mekitsi

metkisi jpg

Ingrediente

1⁄3 linguriță drojdie uscată

1⁄4 ceașcă apă caldă

1 ou

1⁄2 ceașcă iaurt

1 cană de făină

1 vârf linguriță sare

ulei, pentru prăjit

Mod de preparare

Pui drojdia în apă călduță și o lași 5 minute sau până devine spumoasă.

Amesteci drojdia cu apa, oul și iaurtul până ce se omogenizează bine, adaugi făina și sarea și amesteci până obții un aluat moale, pe care îl lași o oră la dospit.

Iei câte o bucată din aluat și alcătuiești bile medii pe care le aplatizezi ca pe gogoși, apoi le prăjești în ulei încins.

Când sunt puțin răcite, se servesc cu dulceață sau cu brânză.