Avocado, fructul-minune din bucătărie. Ce beneficii are pentru sănătate
Avocado nu este doar un aliment extrem de sănătos, ci şi delicios şi se potriveşte în diverse preparate, de la gustări şi salate, la fel principal şi desert.
Arborele de avocado este originar din Mexic şi face parte din familia Lauraceae, aceeaşi din care fac parte dafinul şi scorţişoara. Fructele de avocado au miezul de culoare verde sau galben, cu o consistenţă de unt, o aromă bogată de nuci şi cu un singur sâmbure lemnos, rotund. Sunt adesea consumate în salate, iar în alte părţi ale lumii sunt consumate ca desert. Piureul de avocado este ingredientul principal al sosului guacamole, specific bucătăriei mexicane.
Arheologii au găsit câteva dovezi conform cărora avocadoul ar fi fost consumat de locuitori ai Americii Centrale încă din anul 10.000 î.H Legenda spune că avocadoul a devenit o cultură domesticită cu peste 5.000 de ani în urmă, dar abia în secolul al XVIlea, când cuceritorii spanioli au aflat despre fructe de la azteci, cultura a devenit cunoscută în alte părţi ale lumii. Avocado a ajuns în Europa în acelaşi secol.
Fructele sunt predominant cultivate în Mexic, însă pot fi găsite inclusiv în Caraibe, California, Israel şi sudul Europei. Folosit, pe vremuri, ca delicatesă şi afrodisiac, fructul îşi ia numele din cuvântul „ahuacatl“, care înseamnă „testicul“. Pentru azteci, avocadoul simboliza iubirea şi fertilitatea.
Beneficii pentru sănătate
O porţie de 100 de grame de avocado conţine: vitamina K (26% din doza zilnică recomandată), vitamina B9 (20% din DZR), vitamina C (17% din DZR), potasiu (14% din DZR), are 160 de calorii, 2 g proteine, 15 g grăsimi sănătoase, 8 g carbohidraţi dintre care 7 g sunt fibre.
De altfel, nu conţine colesterol sau sodiu şi este sărac în grăsimi saturate. Avocado şi uleiul de avocado sunt bogate în acid oleic, un tip de acid gras Omega-9, bun pentru sănătate, în special pentru inimă, fiind asociat cu inflamaţia redusă. Grăsimile din avocado sunt destul de rezistente la prepararea termică, ceea ce face ca uleiul de avocado să fie excelent pentru gătit. Atunci când îl consumi în cantităţi prea mari, te poţi confrunta cu creştere în greutate, cu efecte asemănătoare laxativului, balonare sau iritarea stomacului.
Specialiştii recomandă să consumi ⅓ sau ½ avocado pe zi, pentru a lăsa loc şi altor grăsimi bune, cum ar fi cele din nuci, peştele gras şi uleiul de măsline.
FOTO Shutterstock