Ce se mănâncă de Paște în lume

Oriunde în lume, Paștele reprezintă o sărbătoare încărcată de simboluri religioase, de la componenta spirituală, până la cea gastronomică. De aceea, tot ceea ce se mănâncă de Paște are o însemnătate aparte. Care sunt mâncărurile tradiționale consumate în această perioadă în diverse țări din lume?

mancare de Paște shutterstock 363726650 jpg

Tradițiile și obiceiurile culinare sunt respectate în toată lumea, de Paște FOTO Shutterstock

Prăjitura cu fructe

În Regatul Unit al Marii Britanii există un desert care stă de secole pe mesele englezilor. Prăjitura Simnel se consuma inițial duminica, în timpul Postului Mare. Conține fructe și este acoperită cu un strat de marțipan și 12 bile, tot din marțipan, reprezentându-i pe cei 12 Apostoli ai Mântuitorului.

Budinca de pâine

Capirotada este o rețetă tradițională din Mexic. Desertul constă într-o budincă de pâine, care se servește în Vinerea Mare. Gospodinele folosesc pâinea, de obicei baghetă, pe care o înmoaie într-un sirop din apă cu zahăr, scorțișoară și cuișoare. Nucile, fructele uscate și ornamentele dulci, cum sunt bomboanele, sunt cele mai comune toppinguri. Pâinea reprezintă Trupul lui Hristos, batoanele de scorțișoară reprezintă crucea, iar cuișoarele - cuiele.

Desertul Mämmi

În Finlanda, Mämmi este un preparat dulce care trebuie păstrat la frigider 3-4 zile înainte de servire. Seamănă cu un mic dejun, mai ales că se face din apă, făină de secară, melasă și coajă rasă de portocală. Se consumă rece, cu lapte sau cu smântână.

Borșul alb de Paște

În Polonia, borșul nu se consumă doar la mesele de zi cu zi, iar polonezii obișnuiesc să mănânce ciorbă de Paște. Preparatul este unul consistent și sățios, care conține cârnați și ouă fierte tari. 

Pizza italienească

O combinație între pizza și plăcintă, pizza chiena se mănâncă în ziua de Paște în special în Napoli, Italia. Specialitatea constă într-o umplutură bogată și diversă, de la mezeluri și ouă la brânzeturi.

Supa de nuntă

Minestra maritata se traduce prin supă de nuntă, iar italienii o servesc de obicei de sărbători. Această supă de verdețuri cu diverse tipuri de carne și cârnați a devenit populară în restaurantele italiene din America.

Sarmalele grecești

Dolmathakia me kima este o rețetă faimoasă a grecilor, ce constă în foi de viță-de-vie umplute cu orez, mărar, mentă și carne de vită sau miel. Gospodinele se apucă de ele din timp, iar asta pentru că se fac la foc lent și durează până sunt gata.

Șunca glazurată cu miere

În timp ce multe state europene pregătesc mielul pentru masa de Paște, americanii preferă jambonul sau șunca glazurată cu miere, fie de porc, fie de curcan.

Ispita lui Jansson

Suedezii obișnuiesc să prepare un alt fel de mâncare de Paște. Ispita lui Jansson se referă la o caserolă cu cartofi gratinați, ceapă și șprot marinat, acoperită cu pesmet și sos bechamel. Legenda spune că, în secolul XIX, un fanatic religios pe numele Erik Jansson, care s-a opus oricărei plăceri lumești, nu a putut rezista acestui preparat.