Cu Adela Diaconu, despre mâncare, televiziune şi ...modă

DSC 4608 jpeg

Vedetă de televiziune, creatoare de modă şi fost politician. Pentru Adela Diaconu, bucătăria este un loc magic în care găseşte cele mai bune mâncăruri făcute de... mama ei şi „după aceste bunătăţuri culinare nu are cum să nu îmi vină inspiraţia, puterea şi energia pentru a creea noi proiecte de televiziune, evenimente şi modă“, spune ea.

După un drum lung pe „autostrăzile“ patriei am ajuns în oraşul de sub poalele Tâmpei, loc în care ne-am întâlnit cu Adela. Ne aştepta!

Invitaţia primită de a face un articol pentru rubrica „Reţetă de vedetă“ m-a încântat. Ştiam despre ea câteva lucruri: că are o emisiune de lifestyle, la un post local de televiziune, că în urmă cu ceva timp a creat nişte rochii foarte elegante şi, că una dintre cumpărătoare, a fost Dana Săvuică. Cam atât!

La finalul celor câteva ore petrecute cu Adela pot spune despre ea că este nu numai o fată frumoasă şi foarte elegantă, ci şi un om sensibil, talentat, serios şi cu foarte mult bun-simţ!

Bucatele preferate

Adela Diaconu, ca orice om cu un program foarte încărcat, găteşte când are timp. „Maria, sunt o norocoasă la acest capitol! Am cei mai buni din lume, care ne fac toate poftele, mie şi lui Radu (soţul), părinţii mei, în special mama. Nici socrii nu se lasă mai prejos, fiind atât de răsfăţată, nu prea îmi aduc aportul în bucatarie. Ştiu să gătesc de toate, dar prepar, de regulă, antreuri rapide şi salate. Bucătăria ardelenească (părinţii mei) vs. bucătăria oltenească (părinţii soţului) fac echipa perfectă şi ies cele mai delicioase preparate culinare“, povesteşte Adela.

Aflu de la interlocutoarea mea că de la 5 ani a început să facă sport de performanţă şi că mesele le-a avut întotdeauna la ore fixe şi niciodată nu a sărit peste ele. Cu siguranţă, acesta este şi secretul siluetei ei! Îi plac mult ciorbele, supele şi, în general, toată mâncarea gătită din bucătăria noastră tradiţională.

„Preferatele mele sunt ciorbele de costiţe şi de perişoare, cotletul haiducesc cu cartofi prăjiţi, ostropelul de pui cu piure şi lista ar putea continua. Variem însă, bucătăria tradiţională românească şi cu cea italiană, chinezească şi orientală. Ştii, îmi amintesc că primul fel principal gătit de mine a fost varză călită cu costiţă“, îmi mai spune Adela.

Fără compromisuri

Dintotdeauna i-au plăcut sportul, moda şi televiziunea. Îmi spune încântată că „sunt mândră de faptul că în cei opt ani de audiovizual am reuşit să realizez o emisiune de calitate cu invitaţi de marcă. Am impus un produs media local pe piaţa media de divertisment.

Asta pentru că, la nivel naţional, nu mi s-au dat şanse fără anumite compromisuri, pe care, dacă ai caracter şi educaţie, nu eşti dispus să le faci pentru celebritate sau alte beneficii.“

Pentru Adela şi moda a avut mereu un rol important atât în meserie, cât şi în plan personal. Îmi spune cu modestie: „Cunosc foarte bine lumea modei româneşti şi internaţionale, merg la cele mai importante show-uri fashion, am promovat, în premieră tineri designeri de modă talentaţi. Nu mă consider designer vestimentar, este doar o pasiune pe care încerc să o valorific şi sper, ca pe viitor, să acumulez cât mai multă experienţă şi în acest domeniu.“

Aromat şi rafinat

În timp ce vorbim ne demonstrăm şi talentul de bucătărese sub atenta supraveghere a chefului Dragoş. Facem frigărui de pui cu fistic, alune şi migdale. Tăiem pieptul de pui cubuleţe , apoi le dăm cu sare şi piper. Facem un mix de alune cu fistic şi cu migdale, îl dăm la blender şi îl punem într-un bol. Batem bine un albuş şi dăm prin el jumătate din cubuleţele de pui, apoi le tăvălim prin mixul cu alune.

Beţişoare de frigărui le facem din crenguţe de rozmarin, înfigem în ele bucăţile de pui, alternând una cu alune şi una fără până umplem crenguţa. Le aşezăm pe grătar şi le ţinem la fript pe toate părţile. Alături de ele punem o garnitură de legume fripte, o salată verde şi un delicios sos de iaurt, frecat cu un strop de ulei de măsline. A fost foarte bun! Gustăm şi plecăm, pentru că trebuie să ne întoarcem în Bucureşti şi avem ceva drum de parcurs.

text: Maria Belu foto: Sorin Stana