De ce nu trebuie să arunci codiţele de la căpşuni

Ce fructe şi legume se păstrează mai bine la temperatura camerei jpeg

Căpşunile sunt delicioase şi pot fi savurate în numeroase combinaţii. De la deserturi sofisticate, la simplul bol cu fructe, nu mulţi sunt cei care pot rezista tentaţiei. Dacă până acum însă ai aruncat deoparte codiţele, află că acestea sunt totuşi comestibile şi au mai multe beneficii pentru sănătate.

Dureri articulare

Cercetătorii de la o universitate italiană au descoperit că nedoritele codiţe ajută la calmarea durerilor articulare şi a inconfortului gastro-intestinal.

Efecte digestive

Ceaiul din frunze de căpşuni este mai puţin popular, însă benefic pentru îmbunătăţirea digestiei şi ameliorarea simptomele tulburărilor gastro-intestinale. Frunzele conţin taninuri, compuşi vegetali care ajută la reglarea sistemului digestiv. Ceaiul reduce greaţa, balonarea sau crampele abdominale.

Diuretic natural

Tot sub formă de ceai, frunzele de căpşuni acţionează ca un astringent şi diuretic natural, având totodată proprietăţi dezinfectante. Amestecate în infuzie cu frunze de afin, de mure sau zmeură au un gust foarte plăcut. Decotul din frunze şi rădăcini de căpşuni este indicat în cazul bolilor de ficat, hipertensiune sau boli ale rinichilor.

Artrita

Compuşii din frunze atenuează durerea şi inflamarea asociate cu artrita şi reumatismul, protejând articulaţiile de procesele degenerative.  Artrita este o afecţiune cronică comună în care inflamaţia articulaţiilor este cauzată de retenţia de lichid în exces în ţesuturi, care cauzează rigiditate, durere şi pierderea parţială a mobilităţii. Frunzele de căpşuni acţionează ca un compus anti-inflamator.

Febră şi răceală

Pulberea de rădăcină de căpşuni reduce inflamaţia de la nivelul căilor respiratorii, iar gargara combinată cu frunze ajută la expectoraţie, ameliorând tusea.

Aport de vitamine si minerale

Frunzele conţin cantităţi mai mici decât fructul de vitamine şi minerale, precum vitamina C, calciu şi fier, importante pentru sănătate şi menţinerea în parametrii normali a multor din funcţiile organismului.

Cum le mai poţi utiliza

  • Aromatizează apa pe care o bei, pregătind o infuzie cu frunze de căpşuni. Se filtrează lichidul, se lasă la răcit, apoi se consumă.
  • Adaugă-le într-un smoothie, pentru un plus de savoare.
  • Pregăteşte un oţet pentru salate presând câteva căpşuni cu codiţe într-un bol, peste care adaugi oţet de vin alb. Se pune amestecul la foc 1 minut, apoi se lasă la răcit.