Fondue clasic

Ştiai că fondue este fratele eleveţian al balmoşului românesc? Am aflat povestea balmoşului muscelean, cu nişte ani în urmă, de la Bogdan Gâlculescu, membru al confreriei epicuriene „Furculiţa de aur“, patronată de Paul Bocuse.
Distincţia a primit-o de la Francisc Dufresne, bailli elveţian al Chaîne des Rôtisseurs, care a participat la Câmpulung la o demonstraţie gastronomică de „fondue românesc“ (balmoşul nostru tradiţional).
Balmoşul ciobanilor din Muscel se face din lapte de oaie proaspăt muls, mălai măcinat mare şi trei feluri de brânză: telemea proaspătă de oaie, brânză de burduf şi urdă grasă tot de oaie la care se adaugă şi puţin unt de oaie. Înainte de a-l lua de pe foc se tornă în balmoş un păhărel de ţuică de prună. Se serveşte cu cubuleţe de mămăligă rece, înfipte în furculiţe speciale.
Iată o reţetă de fondue clasic, aşa cum a preparat-o chef Jakob Hausmann:
Ai nevoie de
200 g brânză tare, grasă şi rasă 100 ml vin alb 1 praf nucşoară 1 păhărel pălincă de cireşe (kirsch) 1 linguriţă amidon pâine veche 1 căţel de usturoi
Ungi vasul de fondue cu usturoiul, îl pui pe foc şi torni vinul. Laşi să clocotească, pentru că trebuie să se evapore alcoolul şi adaugi brânza. Amesteci continuu şi ţii până când se topeşte. Presari amidonul, omogenizezi şi verşi păhărelul de pălincă de cireşte, apoi nucşoara şi piperul.
Tai cubuleţe feliile de pâine şi serveşti fondue astfel: înfigi cubuleţele de pâine în furculiţa specială de fondue, rulezi să se prindă brânza şi mănânci.
text: Maria Belu
foto: Sorin Stana