Ponturi pentru cea mai gustoasă zacuscă. Secretul gogoşarilor şi a conservării naturale ca pe vremea bunicii

Nu există român care să nu aibă în cămară zacuscă pregătită pentru iarnă. Fiecare gospodină are reţeta ei, dar există câteva secrete pentru ca zacusca să fie delicioasă şi să ţină mai mult.
Cea mai populară zacuscă este cea de vinete, dar pentru un preparat delicios există câteva secrete. Pentru o porţie serioasă cantităţile sunt clare: 5 kilograme de vinete, 5 kilograme de gogoşari, ardei capia sau gras (pot fi şi combinate), 1 kilogram de ceapă şi 1 litru se suc de roşii sau 700 de mililitri de pastă de roşii. Se adaugă după gust sare, piper, foi de dafin. „În primul rând trebuie să alegeţi legume proaspete care să arate bine. Nu cumpăraţi unele care sunt puţin trecute chiar dacă sunt mai ieftine. Există două moduri de preparare pentru zacusca de vinete. Întotdeauna vinetele se coc. Se curăţă, se scurg bine, iar apoi se toacă. Eu prefer să scot sâmburii pentru a evita ca zacusca să fie amară sau să pişte. De asemenea recomand ca vinetele să fie coapte pe plită şi nu pe grătar de lemne pentru a nu lua miros de fum. Ardeii sau gogoşanii pot fi copţi sau cruzi. Dacă sunt copţi, se elimină pielea şi atunci excludeţi riscul de arsuri la stomac. Procesul însă durează mai mult, dar zacusca se face mai repede. Dacă le puneţi crude trebuie să lăsaţi la fiert 2-3 ore“, spune Marian Toma, bucătar.
Ardei sau gogoşari?
La zacuscă putem folosi gogoşari sau ardei sau combinat. Şi aici există câteva secrete. „Eu personal prefer gogoşarii. Sunt mai cărnoşi fapt care le dă consistenţă şi sunt mai dulci, au un gust mai bun. Puteţi folosi şi ardei capia sau ardei gras roşu, dar aici puteţi avea surpriza ca unii să fie iuţi. Dacă nu aveţi probleme cu pişcăciunea atunci nu este nicio problemă. Dacă folosiţi ardei, eu recomandă să adăugaţi şi câţiva morcovi dacă vreţi ca zacusca să fie mai dulce“, mai spune bucătarul.