Poveste cu… aromă de îngheţată

poveste cu aroma de inghetata jpeg

Zăpada şi gheaţa, combinate cu fructe şi miere sunt ingredientele care, amestecate, au dus la apariţia unui delicios desert: îngheţata.

Reţetă nouă

Se pare că împăraţii Chinei au fost primii care au gustat îngheţata. Cu peste 3.000 de ani în urmă, bucătarii lor au amestecat zăpadă şi gheaţă din munţi cu fructe, vin şi miere, creând astfel un produs gustos.

Îngheţeta a fost preparată într-o anumită formă şi de romanii din antichitate din zăpada de pe Muntele Edna.

De asemenea, se pare că îngheţata a fost cunoscută şi de ruşii nordici, probabil sub o altă formă. Acest fapt face dificilă şi, poate, neechitabilă atribuirea originii unor alimente comune anumitor popoare şi locuri.

Cum le-a venit romanilor ideea de a face îngheţată, nu am aflat, dar le­genda spune că, în anul 62 î.Hr., împăratul Nero a vrut atât de mult să mănânce îngheţată, încât şi-a trimis sclavii în munţi pentru a aduce zăpadă şi gheaţă, iar bucătarii i-au preparat-o amestecând zăpadă şi gheaţă cu nectar, fructe şi miere.

image

Pe la anul 1295, marele aventurier Marco Polo a adus din China în Italia o reţetă nouă pentru prepararea îngheţatei. Reţeta prevedea amestecarea laptelui de iac cu zăpadă, pentru a crea astfel o "cremă rece", iar populaţia avută din Italia s-a în­drăgostit repede de această delicatesă "de gheaţă".

Desertul regilor

În 1533, o fată dolofană de 14 ani, Ca­terina de Medici a Florenţei, s-a mă­ritat cu ducele de Orléans, care avea să devină regele Henric al II-lea. Caterina a uimit cur­tea franceză cu banchetele ei somptu­oase, cu preparatele ei şocante, precum "ghe­ţurile", care au devenit foarte re­pe­de preferatele nobilimii pariziene.

Ca­te­rina a adus cu ea în Franţa şi o în­trea­gă suită de bucătari-şefi şi pati­seri, ca­re au preparat, printre alte bunătăţi, produse de patiserie şi prăjituri, dar şi "reţeta laptelui îngheţat". Curând, bucă­tarii francezi au învăţat reţeta Ca­te­rinei, gătind şi ei acest delicios produs.

Un bucătar-şef a deschis chiar un ma­­gazin pentru vânzarea îngheţatei. El a fost primul care a adăugat la îngheţată gustul de ciocolată şi de căpşuni. Când Charles I al Angliei a vizitat Fran­ţa, în anul 1600, a fost servit cu "lap­tele îngheţat". I-a plăcut atât de mult, încât i-a cerut bucătarului care l-a ser­vit să-i vândă reţeta. Charles I a luat re­ţeta, iar în curând oamenii de vază din An­glia au gustat şi ei acest delicios şi răcoros de­sert.

image

Încă mai există dezacorduri cu privire la cel care a adus îngheţata la Paris. Caterina sau un sicilian pe nume Francisco Procopio, despre care se ştie că a deschis primele cafenele în care se serveau mai multe sortimente de îngheţată.

Însă un lucru se cunoaşte cu certitudine: Caterina de Medici este cea care a prezentat nobilimii franceze "delicatesele din gheaţă", în vreme ce locuitorii Parisului au gustat pentru prima dată îngheţata de la sicilianul Procopio.

Istoria îngheţatei este lungă, dar mă opresc aici, însă nu înainte de a vă propune să încercaţi să preparaţi câ­teva reţete uşoare de îngheţată pe care le găsiţi în paginile revistei Click!Poftă bună!, precum şi pe site-ul nostru.

Istoria îngheţatei este lungă, dar mă opresc aici, însă nu înainte de a vă propune să încercaţi să preparaţi câ­teva reţete uşoare de îngheţată pe care le găsiţi în paginile revistei Click!Poftă bună!, precum şi pe site-ul nostru.