Reţeta unui cozonac spectaculos. Cum se prepară desertul traţional uriaş folosind 50 de ouă la un kilogram de făină

cozonac jpeg

Cozonacul românesc este unul dintre deserturile tradiţionale care cunoaşte o imensă varietate de reţete. Fiecare regiune istorică are o reţetă, la fel cum şi fiecare familie îşi transmite propria reţetă din generaţie în generaţie.

Profesorul bârlădean Nicolae Curelea, un promotor al bucătăriei tradiţională moldoveneşti, este cunoscut drept un maestru al cozonacilor, recunoscut pentru reţeta cozonacilor uriaşi, făcuţi cu 50 de ouă la kilogramul de făină.  Vă prezentăm, astăzi, reţeta cozonacul moldovenesc, făcut după această reţetă a maestrului Curelea, care ne asigură că vom obţine un desert tradiţional care bate pe departe orice tort sau prăjitură apelpisită. "Este halucinant şi foarte săţios. De aceea,trebuie consumat cu precauţie", ne avertizează profesorul Curelea. Reţeta profesorului Curelea este una spectaculoasă şi descrisă în stilul caracteristic maestrului bucătar.

Ingrediente, sau după cum spune moldoveanul: ce ne trebuie?

100 (o sută) gălbenuşuri de ouă de om gospodar, potrivit de mari, tocmai adunate din cuibare; dacă sunt prea mari, punem mai puţine; asta ar veni cam 50 (cincizeci) de ouă la kilogramul de făină; 2 – 3 kg. de făină extra, din grâu de Manitoba sau tip Herdan, cu indicele de întindere 400 (sau mai pe româneşte, de patru zerouri); făina este cel mai important ingredient care contribuie la calitatea cozonacului; se găseşte în comerţ, la magazinele sau depozitele mari; 2 linguriţe rase de sare; 170 ml. rom alb (Havana Club); 50 ml. esenţă de rom tare (care arde limba, nu apă chioară, că strică cozonacul); o păstaie de vanilie tocată foarte mărunt; 12 pacheţele de zahăr vanilat (sau un pachet mare de 50 de grame); o nucşoară, tocmai dată pe răzătoare; coaja rasă de la trei lămâi, mai trupeşe oleacă; coaja rasă de la o portocală durdulie; 750 g.  zahăr tos, cristal; 100 g. drojdie, de foarte bună calitate, sfărâmicioasă; 600 ml. lapte dulce, gras (tot de om gospodar), pentru a opări 200 g. de făină destinată plămădeţului, la care se mai adaugă un ou întreg; 3 pahare de unt topit, cu zerul scos, plus unul pe deasupra (în total, 500 g. de unt cu zerul scos); 100 – 120 ml. de ulei fin, de preferat de măsline extravirgin; grăsime pentru modelare şi aşezare în forme – 100 ml.; 4 gălbenuşuri frecate cu o lingură de ulei, pentru uns deasupra; 600 g.  stafide galbene, îmbăiate în rom de Jamaica, şi scurse bine de tot, pentru adăugat in conţinut; 100 g. zahăr granulat sau migdale tocate, pentru presărat deasupra (înainte de a se băga la cuptor); zahăr pudră pentru colbăit cozonacii, după ce-i scoatem din tăvi; albuş nu se pune nici cât un vârf de linguriţă de omăt, întrucât subminează personalitatea cozonacului şi-l face sfărâmicios.

Umplutură (facultativ):

1,4 kg. miez de nucă / alune / migdale, prăjite, vânturate şi măcinate;3 linguri cu vârf de cacao;8 albuşuri bătute omăt; 600 g. zahăr tos; esenţă de rom tare (rom de Târgovişte) – 20 ml.; coaja rasă de la două lămâi.

Citeşte mai mult pe adevarul.ro

Citeşte mai mult pe adevarul.ro