Sarea sau zahărul? Care este mai periculos pentru sănătate?

În aceste zile se discută despre moderaţia în alimentaţie. Însă, ce înseamnă această moderaţie? Cât zahăr sau sare avem voie să consumăm zilnic fără să ne punem sănătatea în pericol?
Atât sarea, cât şi zahărul au un rol important în buna funcţionare a organismului. Creierul are nevoie de zahăr pentru a obţine energia necesară, iar muşchii au nevoie de sare pentru a se încorda. Pe de altă parte, dacă sunt consumate în exces, pot cauza diverse probleme de sănătate.
Zahărul
Cel mai periculos este zahărul prelucrat, adică cel care se găseşte în băuturile îmbuteliate, dar şi cel din dulciuri. Laptele şi sucul de fructe proaspăt stors conţin zaharuri naturale, dar oferă în acelaşi timp şi substanţe nutritive, cum sunt vitaminele, mineralele, proteinele şi polifenolii. Zahărul rafinat, consumat în exces, favorizează obezitatea. Toate zaharurile, fie că este vorba de zahăr alb, zahăr brun, zahăr pudră, cresc nivelul de insulină din sânge. Cu cât mâncâm mai mult zahăr, cu atât producţia de insulină va creşte, iar organismul va începe să depoziteze excesul de zahăr sub forma celulelor adipoase. În plus, creşte riscul apariţiei de tip 2, care poate avea drept complicaţii glaucomul. Excesul de zahăr în organism afectează şi buna funcţionare a ficatului şi este un factor de risc major pentru accident vascular cerebral şi atac de cord.
Sarea
Pentru a echilibra nivelul lichidelor din organism şi îmbunătăţi impulsurile electrice dintre celule, organismul are nevoie de sare. Cantitatea ideală de sare este de 1 linguriţă pe zi, în aceasta fiind inclusă şi sarea prezentă deja în alimente. Studiile arată o legătură dintre excesul de sare în organism şi tendinţa acestuia de a reţine lichidele. Din acest motiv creşte presiunea asupra vaselor de sânge şi creşte tensiunea arterială. Hipertensiunea este cauza multor probleme grave de sănătate, cum ar fi accidentul cerebral vascular, atacul de cord, insuficienţa hepatică şi problemele de vedere.
În concluzie, sarea este esenţială pentru organism, în timp ce zahărul rafinat nu. Organismul îşi poate extrage energia de care are nevoie din fructoza prezentă în fructe, însă conţinutul de sare în stare naturală este mult mai redus. Renunţă la dulciuri, sucuri sau alte alimente care conţin zahăr şi limitează consumul de sare la doza recomandată zilnic.