Scurt istoric al omletei

omleta semiluna jpeg

A devenit aproape sinonimă cu micul dejun, iar combinaţiile în care poate fi preparată sunt nenumărate. Pe vremuri era însă considerată o reţetă specială, nu doar un preparat banal, fiind destinată doar meselor alese.

Mic istoric

Termenul „omlette“ provine din franţuzescul „lemelle“, devenit ulerior „lamelle“, cu sensul de lamă foarte fină. De aici s-a format cuvântul „omlette“, sub influenţa latinescului „ovum“ care se datorează comparării omletei cu o lamă, datorită formei sale.

Prima versiune a omletei pare să îşi aibă originea în Persia Antică, însă există şi alte popoare care aveau propria modalitate de a o prepara. În Marea Britanie există chiar o reţetă care datează din secolul al XIV-lea, realizată dintr-un amestec de ouă şi ierburi aromatice mărunţite, gătite în vase cu unt.

O altă reţeta din Franţa datând din aceeaşi perioadă are detaliat şi modul de preparare, ce presupune amestecarea ouălor bătute cu ghimbir şi diverse condimente, aluatul obţinut gătindu-se într-o tigaie în ulei încins sau unt.

Cum se pregăteşte omleta în diverse zone ale lumii

Omleta japoneză Tamagoyaki

În Japonia omleta este un preparat foarte îndrăgit, motiv de mândrie naţională. Acesta arată mai debrabă ca o ruladă, fiind umplută cu diverse garnituri. Ouăle se bat cu bulion, sos de soia şi alte condimente preferate, fiind prăjită în mod repetat pe ambele părţi şi tăiată în ruloruri.

Omleta Orsini

Un preparat specific bucătăriei italiene, aceasta se pregăteşte separând gălbenuşurile de albuş, rămânând în jumătate de coajă. Se bat apoi spumă şi se dau la cuptor, după care se adaugă gălbenuşurile şi unt.

Omleta norvegiană

Ouăle se prăjesc de obicei cu puţină ceapă şi sunt servite cu peşte sărat, acest timp de omletă fiind foarte popular printre scandinavi.

Tortilla de Patata

Omleta spaniolă din cartofi are la bază mai multe legende. Una din acestea o asociază cu o femeie foarte săracă care în afară de ouă a folosit doar cartofi, ceapă, ulei şi pătrunjel.

Secrete pentru un aluat pufos

Secretul pentru o omletă pufoasă constă în folosirea laptelui, care îi oferă o consistenţă mai moale. La fiecare două ouă se recomandă adăugarea a aproximativ 50 ml de lapte.

Un alt secret constă în baterea ouălor un timp mai indelungat, până se fac aproape spumă, pentru că o compoziţie aerisită va face omleta să iasă mai pufoasă.

Reţetă

Omletă cu spanac şi bacon, la cuptor

Ingrediente

5 ouă

120 ml lapte

busuioc

oregano

cimbru

sos de ardei iute, după gust

4 fâşii bacon, feliat cubuleţe

2 căţei de ustuoi, pisaţi

230 g ciuperci, feliate

450 g spanac

1 roşie

sare, după gust

piper, după gust

Mod de preparare

Încălzeşti cuptorul la 220 °C. Într-un bol, baţi ouăle cu laptele, oregano, busuioc şi cimbru, după gust. Condimentezi cu sare şi piper. Rumeneşti într-o tigaie baconul, timp de 6-8 minute. Transferi pe o farfurie. Căleşti în grăsimea rămasă de la bacon, ciupercile şi usturoiul, aproximativ 3-4 minute. Condimentezi, după gust. Adaugi spanacul spălat şi scurs, timp de 2-3 minute.

Încorporezi ouăle şi trei sferturi din cantitatea de bacon şi laşi pe foc, încă 2 minute. Presari restul de bacon. Dai la cuptor, timp de 14-15 minute. Serveşti după ce s-a răcit puţin.